/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Югоизточния университет Нова във Форт Лодърдейл, Флорида, смятат, че микроби, вируси и гъбички трябва да са първите колонизатори на Марс, преди там да се заселят хора, съобщи Сайънс алърт.

Серия от шокиращи открития за Марс

Идеята за заселване на микроорганизми на Марс противоречи на многогодишни принципи, които не допускат замърсяване на планета. Преди оборудване да се отправи в космоса, то трябва да мине санитарна обработка, която позволява съхраняването на изследваната среда в първоначалния й вид. Появата на земни организми на Марс ще попречи на търсенето на признаци на древен живот.

Марсиански метеорити разкриват тайни за Червената планета

Специалистите са на мнение, че стартирането на процеси на тераформиране на Червената планета с помощта на микроорганизми е неизбежно и че без преднамерено замърсяване колонизацията на Марс е невъзможна.

За първи колонизатори ще са подходящи екстремофили - предимно едноклетъчни, които могат да оцелеят в екстремни условия. Учените обаче не знаят какви точно организми ще са подходящи за целта и няма да попречат на тераформирането.

Учени откриха подходящите места за търсене на извънземен живот на Марс

Използването на бактерии и други примитивни живи същества се обяснява с това, че размножавайки се, те ще започнат да променят състава на атмосферата и релефа на планетата. Така тя ще стане по-пригодна за заселване на хора.
БТА