Парфюмите и ароматите са онзи елемент от визията ни, който оставя своя невидим, но траен отпечатък в съзнанието на околните. Как обаче да избираме аромата, повече за анатомията на парфюма, защото е важно да познаваме това вълшебство в стъклена бутилка, преди да се спрем на точно нашето си и какво настроение можем да си подарим сами на себе си? Нова година, нов аромат!

Анатомия на парфюма

Много е важно още от самото начало да сме наясно с анатомията на парфюма. Всеки парфюм се състои от 3 основни вида нотки:

Върхови нотки – това са уханията, които усещате веднага след нанасяне на парфюма върху кожата. Те обикновено се изпаряват много бързо, но, тъй като съставят първоначалното ни впечатление, те са много важна част от парфюма.

Средни нотки – както става ясно от името им, това са уханията, които се разкриват след изпаряването на върховите нотки. Те са „сърцето” на парфюма.

Базови нотки – това са нотките, които усещате след като средните нотки изчезнат. Заедно със средните нотки, те формират цялостната представа за парфюма. Базовите нотки са по-богати и по-дълбоки и обикновено се развиват около 30 минути след нанасяне.

парфюм
ThinkStock/Getty Images

Топ 7 на най-странните парфюми, пускани някога на пазара (ВИДЕО)

Видове парфюм

Когато става въпрос за концентрация на ароматните съставки, съществуват няколко основни вида ухания:

Парфюмен екстракт – това е най-трудният за откриване вид, неговата концентрация е между 15% и 40%. Внимавайте с него, тъй като той е много силен (трае около 6 часа) и лесно може да предизвика кожни раздразнения!

Парфюмна вода (EdP) – нейната концентрация е между 10% и 20% (стандартно е около 15%). Тя обикновено трае между 3 и 5 часа.

Тоалетна вода (EdT) – нейните ароматни съставки са между 5% and 15% (стандартно около 10%). Тя обикновено трае между 2 и 4 часа.

Одеколон (EdC) – неговите ароматни съставки са между 3% и 8% (стандартно около 5%). Той обикновено трае до 2 часа.

Любимите парфюми на прелюбодейците

Трикове при избор на парфюм

1. Задължително първо помиришете парфюма в капачката, бихте могли да впръскате от течността и върху хартиен тестер - в почти всички козметични магазини се предлагат такива. Никога не избирайте парфюм само по препоръка от приятел, защото всеки вкус все пак е индивидуален.

2. Ако сте помирисали повече от 2-3 аромата, много вероятно е вече обонянието ви да не е така прецизно. Помолете в магазина да ви дадат да помиришете бурканче с кафени зърна, които имат уникалното свойство да пречистят сетивата ни.

3. Преди финално да се спрете върху аромат, впръскайте в кожата на ръката си. Всяка кожа има свой уникален заложен код, благодарение на различните нива на хормони и феромони при различните хора. Този код може леко или много осезаемо да промени аромата на парфюма, затова е добра идея да се напръскате на кожата с него и да изчакате 5-10 минути, за да видите как ще се трансформира и приспособи ароматът върху тялото ви.

4. Ако все още се колебаете между няколко аромата, не се пришпорвайте излишно. Вземете хартиените тестери, надпишете имената на парфюмите, за да не се объркате впоследствие и го оставете в различни джобове или отделения в чантата си, за да не се смесят. Дайте си един ден да поживеете с тях, да свикнете. Помирисвайте ги от време на време и в един момент съвсем интуитивно ще изберете вашия.

парфюм
ThinkStock/Getty Images

Да си подарим настроение

Всички знаем що е то ароматерапията и как може да ни влияят миризмите подсъзнателно. Ето как да се сдобиете с ново настроение за новата година:

Аромат за любов

Ако искате 2019 г. да ви мирише на любов, обезателно се спрете на флоралните нотки. Парфюмите с цветни мотиви и още по-точно - с аромат на роза, стимулират възприятията ни и действат на нервната ни система по един изключително романтичен начин.


Ролята на парфюма при секса

Аромат за енергия

Ако имате нужда от повече енергия и свежест през 2019 г., за да направите големите крачки в живота си и да изпълните всичките си планове, то определено ще ви трябва малко подкрепа от цитрусови нотки. Те са свежи и се възприемат лесно от сетивата ни, карайки ни се чувстваме още по-добре. Именно ароматът на цитруси е използван от векове за съживяване и повишаване на жизнеността. Ако се нуждаете от незабавно събуждане и увеличаване на производителността, то най-добрите опции за вас са с аромат на мандарина и портокал.

парфюм
ThinkStock/Getty Images

Аромат на щастие

Ако сте преминали през тежък период и имате нужда от щастливи мигове, далеч от умората, стресът и вечното бързане, то за вас са ориенталските нотки. Именно това
са и уханията, които се използват най-често в ароматерапията за успокояване, отпускане и предизвикване на медитивно състояние. И има защо.

И още:

Как да избираме парфюм спрямо характера?

Слагайте парфюма на пъпа, съветват експерти

Вижте най-скъпите парфюми в света

Къде да си слагаме парфюм, за да ухаем по-дълго

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук