Думата парфюм идва от латински - "per fumum"и означава през пушек. Изкуството на правене на парфюми започва в древна Месопотамия и Египет, но е доразвито от римляните и персийците.

Заедно с всички останали аксесоари, парфюмите са белег за класа.

Вижте във видеото най-скъпите парфюми, които не можете да си купите от стандартен магазин за козметика.

Caron Poivre - 1000 долара за унция.

Създаден от Michel Morsetti през 1954, този парфюм комбинира пикантни върхови нотки, богато флорално сърце и дървесна база. Изящната му бутилка е създадена от чист кристал, инкрустиран с бяло злато. Уханието му е както силно, така и агресивно - с нотки на карамфил, черен и червен пипер, лавандула, жасмин, роза, кардамон, чедър и сандалово дърво. Завладяващото му ухание привлича както мъже, така и жени.

Hermes 24 Faubourg Perfume - 1 500 долара за унция.

Създаден от Maurice Roucel и произведен само в хиляда броя, този парфюм е специално съзаден за жените, които обичат лукса. Самият парфюм е лек и флорален (базиран е на иланг-иланг, портокаловеи цветчета, жасмин, ирис, ванилия и амбра), но има много дълготраен ефект.

Clive Christian No.1 - 2 150 долара за унция.

Ако не можете да си позволите Imperial Majesty, Clive Christian има и „по-евтина" версия за вас  - Clive Christian No.1. Неговата бутилка не е толкова скъпа, което въобще не означава, че е евтина - направена е от ръчно изработен кристал и има малък диамант (една трета от карата). Парфюмът съчетава бергамот, лайм, кардамон, перуника, сандалово дърво, ванилия и иланг-иланг.

Baccarat Les Larmes Sacrees de Thebes -6 800 долара за унция.

Името му означава „ Свещените сълзи на Тива". Дизайнерът на парфюма е Christine Nagel. За тази цена ще получите една симфония от смирна, тамян, кехлибар, жасмин, здравец, иланг-иланг, кардамон, босилек, мирта, сандалово дърво и мускус - тези съставки са приютени в ръчно изработена бутилка във формата на пирамида. Можете да го намерите в Harrods в Лондон в много малки бутилки на цена от 1 700 за бутилка.

Clive Christian No. 1 Imperial Majesty Perfume - 12 721.89 долара за унция.

Не, няма печатна грешка. Цената е за унция... Имайки предвид, че бутилката е 16.9 унции, можете да сметнете и сами - една бутилка ще ви струва 5,000. И това е ако изобщо успеете да я намерите (произвеждат се само по 5, б бутилки на година). И нищо чудно - материалът, от който е направена бутилката, е толкова труден за работа, че една на всеки три бутилки се чупи по време на производствения процес. За тази цена получавате божествено ухание, създадено от известния парфюмер Roja Dove - парфюмът съдържа розово масло, перуника, жасмин и италианска канела. Гърлото на бутилката е от чисто 18-каратово злато с 5-каратов брилянтен диамант отгоре. Разбира се, ще го откриете в книгата на Гинес като най-скъпия парфюм в света.