/ iStock/Getty Images
Ако сте млад или възрастен, можете да подобрите цялостното си здраве и вероятно да удължите живота си с години, когато придобиете пълен набор от добри навици за сън.

Ново изследване за това ще бъде представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология следващия месец.
Проучването установява, че младите хора, които имат по-полезни навици за сън, имат все по-малка вероятност да умрат рано.
Нещо повече, данните сочат, че около 8% от смъртните случаи по каквато и да е причина могат да бъдат приписани на лоши модели на сън.

Очакваната продължителност на живота е била с 4,7 години по-голяма за мъжете - и с 2,4 години по-голяма за жените - които са съобщили, че имат всичките тези пет показателя за качество на съня, в сравнение с тези, които не са имали нито един или само един от петте благоприятни елемента на нискорисков сън.

"Ако хората имат всички тези идеални характеристики на съня, вероятността да живеят по-дълго е по-голяма", казва съавторът на изследването Франк Циан, доктор на медицинските науки от Beth Israel Deaconess Medical Center.

Петте ключови навика са:
  • седем или осем часа сън на нощ
  • трудности при заспиването не повече от два пъти седмично
  • проблеми със заспиването не повече от два пъти седмично
  • да не се използват лекарства за сън
  • усещане за добра отпочиналост при събуждане поне пет дни в седмицата.

"Смятам, че тези резултати подчертават, че само достатъчното количество часове сън не е достатъчно", казва д-р Циан, клиничен сътрудник по медицина в Харвардското медицинско училище. "Наистина трябва да имате спокоен сън и да нямате големи проблеми със заспиването и задържането на съня".

Едно от ограниченията на проучването е, че не е налична информация за видовете използвани помощни средства за сън или лекарства, както и за това колко често и дълго са ги използвали участниците.

Изследователите са разгледали данни от над 172 300 възрастни американци на средна възраст 50 години, които са участвали в годишно здравно проучване в периода 2013-2018 г.
БГНЕС