/ iStock/Getty Images
Отношението на човек към природата и желанието му за разходки на открито се наследяват, сочат резултати от мащабно изследване на близнаци във Великобритания под ръководството на Чиа-Чен Чан от Националния университет на Сингапур. Те бяха публикувани от научното издание "Плос байолъджи".

Учените са изследвали 1153 двойки близнаци от регистъра TwinsUK по темата какво е отношението им към природата. Те били помолени да сравнят познанията си и желанието си да бъдат сред природата и запитани колко често посещават пространства сред природата като обществени паркове и частни градини.

С 50 000 повече са посетилите в софийския зоопарк през 2021-а в сравнение с 2020-а

Установено било, че монозиготните близнаци, при които има почти 100 процента съвпадение на гените, си приличат много повече в ориентацията си към природата и по това колко често я посещават в сравнение с дизиготните близнаци, при които общият генетичен материал е около 50 на сто.

Наследствеността варира от 46 на сто по отношение на интерес към природата до 34 на сто за честота на посещения в паркове и градини, което е знак за умерено влияние на генетиката във възприемането на природата.

Куче или лисица, стопаните му не успяха да познаят (ВИДЕО)

В същото време други фактори влияят силно върху отношението към природата. Хората, които живеят в големи градове, имат по-малко опит сред природата заради начина си на живот и обкръжаващата среда.

"Прекарването на време сред природата е свързано с по-добро здраве и благосъстояние", казва Чан. "Изследването на близнаците показва, че желанието на човек да бъде сред природата и колко често го прави се влияе и от гените ни, и от личните ни преживявания".
БТА