Видрите, бизоните, морските бозайници и рибите могат да помогнат в борбата срещу климатичните промени, съобщава АФП, позовавайки се на научно изследване.

Горите, океаните и влажните зони са въглеродни кладенци, които помагат за ограничаване на климатичните промени. Според ново изследване девет животински вида също биха могли да изиграят ключова роля за ограничаване на глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий.

Някои животински видове подпомагат улавянето на въглерод благодарение на начина си на живот. Възстановяването или опазването на популацията на морски риби, китове, акулообразни, сиви вълци, антилопи гну, морска видра, овцебик, африкански горски слон и американски бизон би могло да доведе до улавянето на 6,41 гигатона въглероден диоксид на година, гласят изводите на изследване, публикувано в "Нейчър Клаймит Чейндж". Автори на разработката са 15 учени от осем държави.

Това възможно улавяне, комбинирано с другите мерки за ограничаване на емисиите, представлява повече от 95 процента от необходимото годишно количество за постигане на световната цел за елиминиране на 500 гигатона въглерод в атмосферата до 2100 г. То би ограничило глобалното затопляне под прага от 1,5 градуса по Целзий, каквото е нивото от прединдустриалната епоха. 

Дивите животни представляват едва 0,3 процента от въглеродното съдържание в земната биомаса и поради това са неглижирани в изчисленията, отнасящи се до въглерода. Множество видове обаче могат да влияят върху въглеродния цикъл и да провокират между 15 и 250 процента промени в количествата абсорбиран и уловен от растенията и почвата въглероден диоксид, каза пред АФП Осуалд Шмиц, професор в университета Йейл, водещ автор на изследването. 

Учени: Случаите на месоядни бактерии ще се удвоят заради климатичните промени

Африканският горски слон например не само се храни и разпространява семената на растения, важни за улавянето на въглерод, но и отделя кълнове на тези растения в екскрементите си. Възстановяването на популацията на слоновете - между 500 000 и 1 млн. екземпляра, би могло да подпомогне улавянето на 13 млн. тона водород годишно. Броят на слоновете е намалял с 86 процента през последните 31 години.

"Нямаме време, губим популациите на множество видове, които играят важна роля в екосистемата и подпомагат улавянето на въглерода", подчертава Магнус Силвин, който е сред авторите на изследването. 



 
Розалия Благоева/БТА