Model 3 на Tesla
Model 3 на Tesla / БГНЕС, архив
Американският производител на електрически автомобили Тесла (Tesla) достави първите отдавна чакани електромобили Модел 3 на новите им 30 собственици - всичките служители на компанията. Това стана късно миналата нощ на специално парти пред завода на Тесла във Фримонт, в щата Калифорния, предаде Асошиейтед прес.
 
Президентът и главен изпълнителен директор Илон Мъск пристигна на издигнатата на мястото сцена на волана на яркочервен Модел 3 със запалени фарове, посрещнат от аплодисментите на ентусиазираните служители, съобщи Франс прес. "Това е невероятна кола, помислили сме и за най-малката подробност", изтъкна той с широка усмивка.
 
Новият електромобил „Тесла" два пъти по-евтин (СНИМКИ/ВИДЕО)

След това първите купувачи, трийсетимата служители на Тесла, официално получиха колите си, паркирани близо до сцената.
 

Model 3 на Tesla
БГНЕС, архив

"Ще произвеждаме автомобилите възможно най-бързо", допълни милиардерът. Доставките за широката публика са предвидени за есента. Групата вече е пуснала в продажба предишните издания на електромобила - Модел Ес (Model S) и Модел Екс (Model X).
 
Tesla Motors с усъвършенстван автопилот в електромобилите си

Модел 3, чийто силует наподобява на Модел Ес - спортното купе от тази гама - е малко по-малък, с по-опростена концепция и наполовина по-евтин: 35 000 долара за базовия модел, който има автономия от 350 километра с едно зареждане на батерията.
 
Подобно на Модел Ес и Модел Екс, "тройката" е изцяло електрически и разполага с автоматична система на управление, което го прави отчасти автономен.
 
За да създаде по-евтина кола, Тесла е използвала по-малко алуминий и повече стомана, като е премахнала някои елементи: Модел 3 има само един команден екран вдясно от волана, докато Модел Ес има два.
 
"Това е ключов етап от мисията на Тесла, която се състои в ускоряване на прехода към устойчивата енергия в нашия свят", пише в прессъобщение групата на Илон Мъск, яростен защитник на околната среда. Очаква се производството постепенно да достигне 5000 броя седмично до края на годината.
 

"Това е предизвикателство, но аз съм уверен в успеха", каза Мъск по-рано на пресконференция, на която съобщи, че Тесла е получила над един милион нови поръчки, най-вече в Съединените щати.
 
Tesla - бизнес модел за пример

"В случая търсенето не е проблем", изтъкна той в заключение.
 
Потенциалните клиенти могат да внесат 1000 долара възстановим депозит, за да влязат в списъка за покупка на Модел 3. Хората, които си резервират кола сега, ще я получат вероятно в средата на 2018 година.