Tesla Motors с усъвършенстван автопилот в електромобилите си
Tesla Motors с усъвършенстван автопилот в електромобилите си / Guliver/Getty Images

Американската компания „Тесла Моторс" (Tesla Motors) зарежда обновен софтуер, версия 8.0, за автопилота на електромобилите си. Усъвършенстваната система по-специално ще даде възможност на компютъра на автомобила по-ефективно да обработва информацията, получавана от радара, поставен на автомобила през 2014 година. Това, както уверяват от компанията, ще направи автопилота по-сигурен.

Новият електромобил „Тесла" два пъти по-евтин (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Това ще бъде сериозно увеличение на равнището на сигурност на системата изключително за сметка на новия хардуер", обяви Илон Мъск по време на телеконференция с участие на инвеститори, цитиран от ТАСС.

Tesla - бизнес модел за пример

Мъск отбеляза, че новият софтуер в колите, който ще стане достъпен до седмица или две, най-вероятно би могъл да предотврати инциденти като този през май, при който във Флорида загина мъж, пътуващ в автомобил „Тесла модел Ес" (Tesla Model S) . Тогава при слънчево време, при включен автопилот, сензорите и датчиците не успяха да различат на фона на синьото небе ярко осветения от слънцето бял товарен камион, застанал почти перпендикулярно на пътя на електромобила.

Най-малко още две катастрофи, свързани с използването на автопилота, станаха през юли в Монтана и Пенсилвания, но без пострадали.

Източник: БГНЕС