/ Thinkstock/Getty Images
Почитателите на червеното вино вероятно ще възкликнат възторжено "Подайте чашата насам!", когато чуят, че ефектът от любимата им напитка е сравним с този от тренировка, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от канадско изследване.

Благоприятното въздействие се обяснява с наличието във виното на съединението ресвератрол - мощен антиоксидант с редица полезни за здравето свойства.

В настоящото изследване специалисти от университета на Алберта са тествали съединението върху мишки. Учените са установили, че ресвератролът допринася за подобряване на физическото представяне, сърдечните функции и мускулната сила на гризачите.

Чаша вино е като тренировка за мозъка

Експертите не се съмняват, че червеното вино може да сътвори подобни чудеса и за мераклиите за залата за фитнес.

тренировка упражнения
ThinkStock/Getty Images

Чаша вино дневно се отразява добре на сърцето

"Ресвератролът може да помогне на хора, които искат да тренират, но не са достатъчно физически способни за това. При тях съединението може да имитира ефекта от интензивна тренировка или да подсили ефекта от минималното количество упражнения, които могат да направят", казва ръководителят на изследователския екип Джейсън Дик.

Ето защо трябва да пиете червено вино, когато пушите

"Ако обаче смятате, че ще седите на задните си части, ще се наливате с вино и ще развиете коремни плочки, не сте познали. За целта е необходимо да се посещава залата за фитнес, а повече от една чаша вино на ден може да Ви докара някой и друг излишен килограм", допълва експертът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА