/ iStock/Getty Images
Много хора са изложени на стрес, а той води до редица заболявания, характерни за съвременното общество. Но здравословното и балансирано хранене може до голяма степен да намали вредните ефекти от стреса. Някои храни могат да помогнат дори на емоциите ни и да облекчат напрежението.

Доктор Юлия Андреанова посочи продукти, които помагат в борбата със стреса.Тялото ни се нуждае от витамини и минерали, за да функционира добре и да се справи със стреса.

Експертът включва тъмен шоколад, ядки, мазна риба и растителни масла в списъка с храни, които подобряват настроението. Освен това зелените зеленчуци и плодовете помагат за стабилизиране на емоционалното състояние.  Зеленчуци, като спанака и броколито са богати на витамин B9 в естествената му форма, който произвежда допамин и серотонин – неврохормони, регулиращи настроението. Те се свързват с тази част на мозъка, която осигурява чувството на спокойствие.

броколи
Thinkstock/Getty Images

Андреанова уточни, че при избора на храна трябва да се обърне внимание на жълтите, оранжевите и червените плодове. Също така няма да е излишно да включите в диетата овесена каша, каша от елда и просо.

 
Рамблер