Хората, които имат високи нива на холестерол трябва да добавят риба, домашни птици и бобови растения към менюто си. Това съветва диетоложката Татяна Букина, която разкрива как да се храним при наличие на висок холестерол.

Ако обичате да хапвате месо, най-добре да избягвате пърженето. По-добре е да сварите, изпечете или приготвите на пара месото, като първо отстраните мазнините и кожата от него. Също така Татяна Букина съветва да не се злоупотребява със свинско и агнешко месо.

Козето мляко - еликсир за здраве

Средната порция месо на хранене не трябва да надвишава 90-100 грама. Разрешено е да се ядат не повече от два или три белтъка на седмица. От млечните продукти е  най-добре да се заложи на кисело мляко и кефир с нисък процент масленост.

Освен това диетоложката съветва да се ядат повече зеленчуци и плодове, тъй като съдържащите се в тях витамини и минерали намаляват нивата на холестерола. Същото действие има и зеленият чай, чието пиене трябва да се превърне в редовна традиция.

6 храни, които крадат силите ви

Ако искате да преборите високия холестерол, задължително трябва да се откажете от бързото хранене, свинска мас, колбаси, различни пушени меса и чипс. Също така е най-добре да ограничите консумацията на сладкиши, масло и алкохол.