Храненето само вечер води до тлъстини около корема
Храненето само вечер води до тлъстини около корема / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Храненето само във вечерните часове води до трупане на мазнини в коремната област. Липсата на прием на храна през целия ден и наваксването вечер ни носи тлъстини в тази част на тялото, обяснява диетологът д-р Дарина Найденова.

Важно за поддържането на постоянно и нормално тегло е редовното хранене и движението. Съществено е и подбирането на здравословно меню, отбелязва още специалистът. В него трябва да присъства разнообразна храна, която да осигурява на организма нужните вещества и елементи. Задължително е консумирането на зърнени култури. Чудесен избор е лимецът, който представлява дива пшеница. Той няма замърсители, защото отглеждането му не изисква наторяване и употреба на пестициди. Той има естествена защита срещу вредителите. Лимецът от БГ Агро може да бъде открит във всички магазинни мрежи.

Съществени са разликите на тази култура с конвенционалната пшеница. Лимецът съдържа по-големи количества на витамини от група В, витамин Е, както и доста фибри, много целулоза, много трици, които са много дефицитни за всеки съвременен човек, разяснява диетлогът.

Хлябът от лимец е предимство за хората, които са чувствителни към глутен, казва още д-р Найденова. Причината е, че е много беден на този белтък, но е богат на други. Наличието му почти не може да бъде установено при методите на анализ, обяснява диетологът. Дивата пшеница е много богата и на магнезии.

Зърнената култура би била чудесно и здравословно допълнение и към никулденската трапеза. За да стане още по-полезен предпочитаният шаран, можем да заменим състава на плънката му. Обичайният ориз можем да заместим с лимец. Към него може да се добавят маслини и орехи, както и стафиди, които също осигуряват незаменими вещества на организма, съветва д-р Найденова.

За да бъдем здрави през зимата, особено важно е да не отсъстват зеленчуците от трапезата ни. Чрез консумацията им се набавят всички нужни витамини и минерали. Голяма и богата салата в обедното и вечерното меню ни носи здраве и ни помага да не прекаляваме с останалите храни. Това ни спестява излишни килограми и чувството за тежест.

През зимата има достатъчно голям избор от сезонни зеленчуци на пазара, които могат да разнообразят нашето меню, категорична е д-р Найденова.

Специалистът съветва още непременно поне два-три пъти седмично да консумираме мазна риба. Чрез нея организмът си набавя витамин D, който се синтезира в много по-малка степен през зимата.

В стремежа си за поддържане на идеално тегло е важно да не забравяме, че тялото ни има нужда от разнообразна и богата на полезни елементи храна. Погрешно е схващането, че въглехидратите или мазнините не бива да присъстват в менюто. Така нито свинското, нито тестените изделия трябва да бъдат отхвърлени, за да сме спокойни, че ще запазим килограмите си. Ако ги консумираме с достатъчно зеленчуци и в умерени количества, щетите ще бъдат значително намалени.

Чуйте цялото интервю с д-р Дарина Найденова на radio.dariknews.bg