Хората с по-голямо тегло понасят алкохола по-добре от слабите, а в новогодишната нощ тези, които са били на диета и са отслабнали, трябва да бъдат особено внимателни с алкохола, каза Татяна Залетова, диетолог в руския Федерален изследователски център по хранене и биотехнологии.

"Колкото по-тежко е теглото, толкова по-висока е поносимостта към алкохола, т.е. той се понася по-добре. Хората, които отслабват, трябва да бъдат много внимателни, защото са свикнали да понасят големи дози алкохол, но при предновогодишна диета много по-малка доза може да ги опияни. Това се случва често в нашата клиника", каза Залетова.

Тя отбеляза, че приемливостта на алкохола зависи до голяма степен от способността на черния дроб да го преработва. В човешкия организъм алкохолът се превръща в ацетон, но благодарение на черния дроб той не причинява толкова вреди, колкото ако човек пие чист ацетон, обясни специалистът.

Според нея европейското население понася алкохола по-добре от монголоидните раси, като якутите, бурятите и калмиките. Това се дължи на достъпността, тъй като алкохолът се появява по-рано сред европейското население и европейците са по-приспособени към него.
БГНЕС