Здравето на червата е по-важно, отколкото си мислим. Те подпомагат борбата с различни заболявания, взаимодействат с мозъка, поддържат общото състояние на организма на необходимото ниво, включително работата на стомаха.

Според публикация в портала „Eat This, Not That“, здравето на червата може да се подобри чрез достатъчно сън, редовни упражнения, минимизиране на нивата на стрес и здравословно хранене.

Къде хората живеят най-дълго и каква е тайната на дълголетието им

Специалистите непрекъснато изследват различни храни, които биха могли да окажат положителен ефект върху червата. Според ново проучване на учени от Калифорнийския университет, гроздето може да подобри чревната микрофлора.

т
Thinkstock/Getty Images

Гроздето е полезно за здравето. То помага и в борбата с безсънието, стимулира работата на дебелото черво и дори облекчава симптомите при химиотерапия. Гроздето може да има също положителен ефект върху чревния микробиом и да понижи нивото на холестерола и на жлъчните киселини, се казва в проучване, публикувано в списание „Nutrients“.

Гроздето е с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, включително катехини. Те помагат за лечение на възпаления, повишават нивата на пробиотиците и възстановяват баланса на чревната микрофлора.

7 храни за красива кожа (ВИДЕО)

Изследователи от Калифорнийския университет проведоха проучване, в което доброволци консумирали ежедневно в продължение на четири седмици 46 грама гроздов прах, еквивалентен на две порции трапезно грозде. След оценка на микробиома четири седмици по-късно, учените открили значително увеличение на микробното разнообразие. Освен това е регистрирано намаление на лошия холестерол с 5,9%.

В материала се уточнява, че чревната дисбиоза може да доведе до стомашен дискомфорт и оплаквания като синдром на раздразнените черва и затлъстяване.

грозде
iStock/Getty Images

Скорошно проучване доказа, че консумацията на грозде или гроздов прах има благоприятен ефект върху чревната микробиома и общото здравословно състояние. Гроздето увеличава значително разнообразието от чревни бактерии, като по този начин помага на имунната система да функционира правилно, което намалява риска от развитие на каквито и да е заболявания.

БГНЕС