Градът, в който се срещат миналото и бъдещето
Градът, в който се срещат миналото и бъдещето / Guliver/Getty Images

Казват, че Лион е градът, в който се срещат миналото и бъдещето, модерното и традиционното. Родното място на киното и неоспоримият дом на френската кулинария, Лион има гордо място в историята. А през юни градът ще бъде един от домакините на УЕФА Евро 2016.

До началото на Евро 2016 остават само няколко дни, а Gong.bg ще ви направи съпричастни в най-малки детайли на случващото се.

Лион е родното място на създателя на Малкия принц - Антоан дьо Сент Екзюпери. Старият град пък е едно от знаковите места, които няма как да пропуснете по време на престоя си там.

Полезни съвети за феновете, които ще гледат на живо Евро 2016 във Франция

Старият град е разположен под хълма, на който се намира известната базилика Нотр Дам дьо ла Фурвиер. А гледката, която се открива от Нотр Дам дьо ла Фурвиер, ще ви остави без дъх.

Не толкова известен, но интересен факт е, че градът има важно значение за историята на киното, благодарение на прочутите братя Огюст и Луи Люмиер, които полагат основите на френската кинематография.

Градът в който се срещат миналото и бъдещето
netinfo
Площадът пред катедралата Сен Жан, чийто строеж започва през XII век е едно от най-живописните места в града. След посещението на катедралата можете да се гмурнете в тесните павирани улички на Стария град. Там ще откриете всичко - от ирландски пъбове до типичните лионски ресторанти „бушони".

По време на Европейското първенство атмосферата със сигурност ще бъде още по-екзалтирана от многото фенове и допълнителната смесица на различни култури.

Ница - красивата перла на Лазурния бряг

Архитектурата и старинните улици на Лион датират отпреди 2000 години, а Старият град е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Базиликата Нотр-Дам дьо Фувиер се извисява над третия по големина град във Франция с неговите две вливащи се реки.

Но може би това, с което Лион е най-познат, е неговата кулинария - дори Париж не може да се мери с френската столица на гастрономията. Пилешкото идва от Брес, сиренето - от Алпите или от Оверн. Всички плодове и зеленчуци са от долината на Рона. Рибата е от езерата и реките в Швейцария и Алпите. Говеждото е от Шароле. Всъщност ресторантите са националният спорт на Лион и хората тук просто обичат да излизат, за да се хранят.

На 12 километра от центъра на града е „Стад дьо Люмиер" - стадион за 59 000 зрители, който ще бъде домакин на шест двубоя на Евро 2016, включително и на единия полуфинал.

Домът на Олимпик Лион - това е най-новото и най-скъпото съоръжение на европейското първенство. „Стад Жерлан" бе красив стадион, но сега е в европейския елит. Този стадион е направен, за да бъде домакин на най-големите мачове в Европа.

Екшънът стартира с двубоя между Белгия и Италия, а посетителите ще могат да гледат европейското и в специалната фен зона на Плас Белекур.

През юни още история ще бъде написана в Лион.

А вие не забравяйте, че където и да сте, всички актуални новини, коментари и видео от мачовете на Евро 2016 ще може да намерите в Gong.bg!