Филмът "Три билборда извън града" бе удостоен с пет награди на БАФТА, включително за най-добър британски филм и за най-добра актриса - Франсис Макдорманд в главната роля
Филмът "Три билборда извън града" бе удостоен с пет награди на БАФТА, включително за най-добър британски филм и за най-добра актриса - Франсис Макдорманд в главната роля / Gulliver/Getty Images
Черната комедия "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител на церемонията за наградите БАФТА - поредната, преминала под знака на кампаниите срещу сексуалния тормоз и неравностойното положение на жените в развлекателната индустрия, предадоха световните информационни агенции. 

Вижте какво облякоха звездите на червения килим на наградите БАФТА (СНИМКИ)

Продукцията спечели пет отличия - за най-добър филм, най-добър британски филм, най-добра актриса (Франсис Макдорманд), най-добър актьор в поддържаща роля (Сам Рокуел) и оригинален сценарий (Мартин Макдона). 

Сам Рокуел
Сам Рокуел грабна БАФТА за най-добър актьор в поддържаща роля Guliver/Getty Images

"Три билборда извън града" разказва историята на една жена, дръзнала да се противопостави на установения ред и статуквото. Имайки предвид случващото се, филмът изглежда по-навременен от всякога", заяви продуцентът Греъм Броудбент.  

Звездите, които игнорираха призива за черни рокли на Златен глобус (СНИМКИ)

"На фона на кампанията "Времето изтече" филмът ни разказва за жена, която отказва да си "трае". Нашата продукция по много начини е обнадеждаваща, но е и гневна. Събитията от изминалите месеци показаха, че понякога гневът е единственото средство, което може да накара хората да се вслушат и да предприемат промени", допълва режисьорът и сценарист Мартин Макдона

Вижте в снимки черните рокли, които „наводниха“ червения килим на Златен глобус 2018 (СНИМКИ)

Филмът "Формата на водата", който водеше по номинации за наградите БАФТА с 12 на брой, спечели три отличия - за най-добър режисьор (Гийермо дел Торо), оригинална музика (Александър Депла) и сценография.

Призът за най-добър актьор беше присъден на смятания за фаворит Гари Олдман за превъплщението му в образа на Уинстън Чърчил във филма "Най-мрачният час".

Приемайки отличието си, Олдман не пропусна да поздрави останалите номинирани в категорията, както и бившата си съпруга Лесли Манвил. Манвил се бореше за наградата в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля с изпълнението си в "Призрачна нишка". 

Преди церемонията Гари Олдман сподели, че се чувства като почетен член на семейството на сър Уинстън Чърчил

Призът за най-добър актьор беше присъден на смятания за фаворит Гари Олдман
Призът за най-добър актьор беше присъден на смятания за фаворит Гари Олдман Gulliver/Getty Images

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля беше отличена друга фаворитка в наградния сезон - Алисън Джани за "Аз, Тоня". 

Режисьорът сър Ридли Скот беше удостоен с почетно членство на БАФТА - най-високото отличие, присъждано от Британската академия за кино и телевизия.

Сред носителите му са Чарли Чаплин, Алфред Хичкок, Стивън Спилбърг, Шон Конъри, Елизабет Тейлър, Стенли Кубрик, Антъни Хопкинс, Джуди Денч, Ванеса Редгрейв, Кристофър Лий, Мартин Скорсезе, Алън Паркър, Сидни Поатие

80-годишният Скот получи отличието от президента на БАФТА принц Уилям. Херцогът на Кембридж беше придружен на церемонията от бременната си съпруга Катрин

Херцогиня Катрин на наградите БАФТА
Принц Уилям и херцогиня Катрин бяха почетни гости на наградите БАФТА Gulliver/Getty Images

Херцогиня Кейт излезе блестящо от деликатната ситуация на наградите БАФТА (СНИМКИ)

Херцогинята на Кеймбридж бе облечена с тъмнозелена рокля с черен колан. Призивът за черни тоалети постави Катрин в деликатно положение, тъй като в кралското семейство не е прието жените да се обличат изцяло в черно. Това става само при траур, а монархията по принцип не взима участие в публични протести.

Херцогиня Катрин не облече черна рокля на наградите БАФТА (СНИМКИ)

Приемайки почетния приз, Ридли Скот, режисирал продукции като "Пришълецът", "Блейд Рънър", "Телма и Луиз", "Гладиатор", "Марсианецът", шокира публиката, изричайки непристойна дума. Кинодеецът ветеран не успя да се сдържи, забелязвайки, че един от гостите се разсейва по време на речта му. 
"От 40 години съм в този бизнес и за първи път получавам подобно признание, така че не мога да премълча", заяви Скот, визирайки отегчения гост. Съзнавайки гафа, режисьорът отправи "извинителен поглед" към принц Уилям.

Носител на приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, което се определя от публиката, стана 28-годишният актьор Даниел Калуя.

Наградата се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното. Калуя беше предпочетен пред Тимъти Шаламе, Джош О'Конър, Флорънс Пю и Теса Томпсън.

Операторът Роджър Дийкинс беше отличен с БАФТА за работата си над филма "Блейд Рънър 2049", отбелязва Ройтерс. Дийкинс е сред претендентите и за Оскар в категорията за операторско майсторство. Преди да бъдат обявени тазгодишните номинации за най-престижните киноотличия, операторът е бил номиниран 13 пъти, но досега не е печелил. Наблюдателите очакват 14-ата номинация за Оскар най-после да донесе на Роджър Дийкинс "заветния" приз.

Наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия се връчват две седмици преди Оскар-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.

С триумфа си на церемонията Гари Олдман, Франсис Макдорманд, Сам Рокуел и Алисън Джани затвърждават позициите си на фаворити за Оскар в актьорските категории.

Носителите на 71-вите наградите БАФТА бяха обявени на церемония в "Роял Албърт хол" в Лондон. Водеща на наградното шоу беше Джоана Лъмли, която замени дългогодишния домакин на проявата Стивън Фрай. 

Вижте пълния списък на носителите на наградите БАФТА 2018

- Най-добър филм - "Три билборда извън града"
- Най-добър британски филм - "Три билборда извън града"
- Най-добър режисьор - Гийермо дел Торо за "Формата на водата"
- Най-добър актьор - Гари Олдман за "Най-мрачният час"
- Най-добра актриса - Франсис Макдорманд за "Три билборда извън града"
- Най-добър актьор в поддържаща роля - Сам Рокуел за "Три билборда извън града"
- Най-добра актриса в поддържаща роля - Алисън Джани за "Аз, Тоня"
- Награда "Изгряваща звезда" - Даниел Калуя
- Британски дебют - Рунгано Ниони и Емили Морган за "Аз не съм вещица"
- Оригинален сценарий - Мартин Макдона за "Три билборда извън града"
- Адаптиран сценарий - Джеймс Айвъри за "Призови ме с твоето име"
- Най-добър чуждоезичен филм - "Слугинята" ("The Handmaiden")
- Музика - Александър Депла за "Формата на водата"
- Операторско майсторство - Роджър Дийкинс за "Блейд Рънър 2049"
- Монтаж - Джонатан Еймос и Пол Мачлис за "Зад волана"
- Сценография - Пол Остърбъри, Джеф Мелвин и Шейн Вио за "Формата на водата"
- Костюми - Марк Бриджис за "Призрачна нишка"
- Звук - "Дюнкерк"
- Визуални ефекти - "Блейд Рънър 2049"
- Грим и прически - "Най-мрачният час"
- Най-добра анимация - "Тайната на Коко"
- Късометражен филм - "Каубоят Дейв"
- Късометражна анимация - "Poles Apart"
- Най-добър документален филм - "Аз не съм твоят негър"
- Приз за изключителен британски принос към киното - Джон Уордъл
- Почетно членство - Ридли Скот

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА