Хърватинът прекъсна хегемонията на Кристиано Роналдо и Лео Меси
Лука Модрич спечели за пръв път отличието на ФИФА за най-добър футболист в света. Плеймейкърът на Реал (Мадрид) и на хърватския националния отбор изпревари Кристиано Роналдо и Мохамед Салах в третото издание на наградите The Best. Призът се явява като наследник на „Най-добър футболист на ФИФА”.
 
Антоан Гризман, Еден Азар, Кевин де Бройне, Лионел Меси, Килиан Мбапе, Рафаел Варан и Хари Кейн допълниха челната десетка.
 
Историята на Лука Модрич, която трогна света (СНИМКИ)
 

Gulliver/Getty Images

Хърватинът заслужи едно от най-големите отличия във футбола след силен сезон в Шампионска лига и отлично представяне като капитан на хърватския национален отбор по футбол, който стигна до финал на Световното първенство в Русия. Изборът му сложи край на 10-годишната доминация на дуото Кристиано Роналдо - Леонел Меси.

До този момент, от създаването на новия трофей, Кристиано Роналдо има вече две отличия и тази година щеше да се бори за трето. Лео Меси пък не беше номиниран за първи път от 12 години.
 

Gulliver/Getty Images


„За мен е голяма чест да бъдат тук пред вас с тази страхотна награда. Искам да поздравя Мохамед Салах и Кристиано Роналдо, които направиха страхотни сезони. Сигурен съм, че Мо ще имаш нова възможност да се бориш за тази награда. Тази награда не е само за мен. Тя е за всички, с които работих през последните години. Благодаря на моето семейство, без което нямаше да бъда този играч и човек, в който се превърнах. Благодаря на феновете от цял свят за страхотната подкрепа, която ми оказват. Благодаря на всички, които са гласували за мен“, заяви Лука Модрич при получаване на отличието. Наградата му връчи лично президентът на ФИФА Джани Инфантино.
 
Най-скъпите отбори на Мондиал 2018 (ВИДЕО)
 

Gulliver/Getty Images


Вероятно разочаровани от развръзката, двамата големи все пак успяха да откраднат вниманието от победителя с решението си да не присъстват на събитието в Лондон. Отсъствието им от церемонията очаквано породи редица критични коментари. „Те дискредитират футбола и дори не разбират това”, коментира представител на ФИФА, чието име не се споменава, цитиран от „Марка”.
 

Gulliver/Getty Images


И двамата обаче попаднаха в идеалния отбор за годината на Световната футболна централа. В най-добрата единайсеторка на годината място намериха още Давид Де Хеа, Даниел Алвес, Рафаел Варан, Серхио Рамос, Марсело, Лука Модрич, Нголо Канте, Еден Азар и Килиан М'Бапе.
 

Gulliver/Getty Images

 
Меси гласува за първи път за Роналдо, вижте още от гласуването на Gong.bg

Церемонията по връчването на наградата за Най-добър играч за 2018 г. на ФИФА се превърна в истинско дефиле на звездите. Гостите преминаха по зелен килим, напълно в унисон с футболния терен.
 

Gulliver/Getty Images


В гласуването на наградата The Best, което обхващаше представянето на играчите в периода 3 юли 2017 г. - 15 юли 2018 г., участваха треньорите и капитаните на националните отбори, представители на медиите и феновете. Всяка група формира по 25% от вота. А освен спортните постижения се отчита „общото поведение на и извън терена”.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук