модели
модели / Guliver/Getty Images
Френските модни империи Kering и LVMH, обединяващи най-големите брандове в бранша като "Гучи", "Сен Лоран", "Вюитон" и Диор, приеха харта, забраняваща използването на прекалено слаби манекенки и на възраст под 16 години, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

модели
Guliver/Getty Images

Кльощавите модели вън от модните подиуми във Франция

Решението бе взето в навечерието на откриващата Седмица на модата в Ню Йорк. Хартата ще предпазва моделите, но също така няма да налага на публиката образци, предразполагащи подражателките им към хранителни разстройства от типа на анорексията.

модели
Guliver/Getty Images


Спряха реклама на Гучи заради нездравословно слаба манекенка

Новият правилник ще забранява на споменатите брандове наемането на модели под размер 34 за жени и под 44 за мъже. Подопечните марки няма да имат правото да използват услугите на момичета под 16 години при участие в ревюта и фотосесии за възрастни.

модели
Guliver/Getty Images


Френски депутат призовава да не се наемат на работа прекалено слабите модели

През 2015 година във Франция беше приет закон, забраняващ използването на болезнено тънки манекенки в модната индустрия. Той предвижда шест месеца затвор за нарушителите, както и глоби, достигащи до 75 хиляди евро.

модели
Guliver/Getty Images

В Мадрид няма да дефилират кльощави манекенки

По думите на един от ръководителите на модния консорциум LVMH Антоан Арно много хора дори не са знаели за съществуването на размер 32. Но някои модни дизайнери са основавали колекциите си именно на него.
 
"С тази практика вече е свършено! Колекциите на нашите марки ще започват от 34 размер, съобразно новоприетата харта", изтъкна Арно.
БТА