В Мадрид няма да дефилират кльощави манекенки
В Мадрид няма да дефилират кльощави манекенки / netinfo

Прекалено кльощавите манекенки няма да имат право да участват в дефилетата по време на седмицата на модата в Мадрид, която ще се проведе от 18 до 22 септември.

Причината е, че според властите те дават лош пример на младите испанки, които заради мания за сваляне на килограми се разболяват от анорексия.

Испанските медии съобщиха, че регионалните власти в Мадрид, които оказват финансова подкрепа на събитието, са изключили 30-40% от всички манекенки, участвали миналата година, защото са много слаби.

Заедно с Испанската асоциация по ендокринология и хранене, властите са наложили много строг критерий – на подиума няма да се качи нито една манекенка, която тежи под 56 кг. при височина 1.75 м.

Според испанския вестник АВС за първи път на модно дефиле се поставят подобни критерии. Повечето топмодели, които участваха миналата година на ревютата в Мадрид, предизвикаха голям дебат в Испания след като признаха, че кариерата им е застрашена, ако напълнеят.

На Салона за булчинските рокли в Барселона през юни вече беше забранено да се включват модели, които са твърде слаби. Организаторите обясниха това с желанието си да подобрят мнението на обществото за модата, което свързва тази област с момичета, болни от хранителни разстройства.