Всяка година през месец март жители и гости на испанската провинция Валенсия посрещат пролетта с „Las Fallas“ – фестивала на огъня.

По традиция карнавалът се провежда от 14 до 19 март, като един от акцентите на празника е парадът на гигантските кукли фалас (fallas) или нинот (ninot), изработени от папие-маше, дърво и стиропор. В последния ден на фестивала куклите се изгарят в чест на Сан Хосе, покровител на дърводелците и патрон на Валенсия.

Фестивалът на огъня отново взриви Валенсия (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Историята на карнавала идва още от 15 в., когато на 19 март градските дърводелци чествали своя патрон - Сан Хосе, и почиствали работилниците си за предстоящата пролет. Тогава те изхвърляли на улиците вехтории и отпадъци, като ги подпалвали с дървените свещници, които използвали през зимата.

Понякога тези свещници били декорирани и костюмирани със стари дрехи, като им поставяли маски, за да имитират местни авторитети. Именно от изгаряните в памет на Сан Хосе свещници на валенсианските дърводелци водят началото си популярните днес в цял свят фигури - ninot.

Днес производството на куклите отнема няколко месеца, а изработката им е поверена на специални майстори. Куклите, отдавна превърнали се в символ не само на фестивала, но и на цяла Испания, изобразяват политици и приказни герои, музикални изпълнители и други известни личности.

В първите дни на фестивала специално жури избира най-добрата кукла. Освен това те избират още една, която бива "спасена" от масовото изгаряне в последния ден на фестивала. Спасената кукла отива в Музеят на нинотите, който от 1934 г. съхранява всички фигури, спасени от пламъците.

Всички кукли по традиция се изгарят точно в полунощ на 19 срещу 20 март, като куклата-победител получава привилегията да бъде изгорена час по-късно.

Фестивалът на огъня отново взриви Валенсия (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

В дните на фестивала музиката по улиците не спира, многобройни духови оркестри обикалят всички квартали на градовете в областта. Всяка вечер небето над града се раздира от зрелищни фойерверки. Това е и единственото време през годината, в което са разрешени пиратките.