Зимата има и своите добри страни. Тя може да ни предложи много топлина, уют и вълшебна зимна атмосфера.

През студените зимни месеци тялото ни се нуждае от храни с по-висока калорийна стойност, за да може да поддържа телесната температура в нормални нива. А много от тях са любими на повечето хора. Вижте ги в канала „7-те НАЙ“ във vbox7:

Сарми

Сармите са вероятно най-типичната храна, която приготвяме през зимата. Надали също има българско домакинство, което да ни ги слага на трапезата на Бъдни вечер.

сарми
iStock/Getty Images

Туршия

В сезонът, в който пресните зеленчуци не се срещат често, туршията е най-добрия заместител. Тя има и много полезни свойства, като засилване на метаболизма и нaмaлявaнe нa нивaтa нa всякакви зaxapи в opгaнизма.

Как да се храним през студените зимни дни? (ВИДЕО)

Супи

Супите са изключително полезни през зимните месеци. У нас най-много се похапва пилешката супа, следвана от бобената чорба.

Кисело зеле

Постно или със свинско месо, киселото зеле е любимо на мнозина. То е и много полезно, тъй като е богато на фибри, пробиотици и витамин К2.

зеле
iStock/Getty Images

Не се свенете да си сложите кисело зеле, полезно е за сърцето

Картофи


През този сезон се покачва на консумацията на картофи.

Свинско месо

Свинското месо има висока хранителна стойност, което го прави изключително подходящо за студените зимни месеци.

Свинско месо
iStock/Getty Images

Качамак

Царевичното брашно, от която се прави качамака, съдържа редица витамини, глутен и полезни микроелементи, които правят организма ни по-силен през зимата. Хубавото на качамакът е, че може да се консумира с различни добавки, като сирене или кашкавал.

И още:

Шест от най-полезните ферментирали храни (ВИДЕО)

Как да пържим картофките, за да не са опасни за здравето

Как да се предпазим от вирусите, които ни атакуват?