Експерти, цитирани от в. "Дейли стар", предупреждават, че неправилното почистване на дъската за рязане може да е опасно за здравето.
Експерти, цитирани от в. "Дейли стар", предупреждават, че неправилното почистване на дъската за рязане може да е опасно за здравето. / Thinkstock/Getty Images
Ако смятате, че е достатъчно да измиете дъската за миене със сапун и вода, за да се предпазите от хранително отравяне, особено през лятото, помислете пак. Експерти, цитирани от в. "Дейли стар", предупреждават, че неправилното почистване на кухненското пособие може да е опасно за здравето.

Лекари съветват да се къпем на 2-3 дни

Според спецове от Expert Home Tips измиването на дъската за рязане само със сапун и вода е недостатъчно за предпазване от хранителни патогени и дори водещите брандове почистващи препарати са безсилни срещу тях.

Ефикасно ли е да си мием ръцете със студена вода?

Това важи в най-голяма степен, ако дъската е била използвана за рязане на сурово месо, в което се спотайват опасани причинители на хранителни отравяния като ешерихия коли и салмонела.

Вижте как се почиства дъска със сол и лимон:
 
Почистване на дъска със сол и лимон

ДОМАШНИ ХИТРИНИ Неделя често е ден за почистване и занимания в кухнята. Днес ти показваме един лесен трик, с който можеш идеално да почистиш дъската за рязане, дори ако петната по нея са засъхнали. Всичко, от което се нуждаеш е лимон и сол. Обещаваме, че след тази процедура, дъската ти ще свети от чистота и ще е като чисто нова!

Публикувахте от GIMEL ORGANIC в 3 юли 2016 г.
Експертите са на мнение, че най-ефикасният начин за унищожаване на хранителните патогени е почистването на кухненското пособие с белина.

Достатъчно често ли сменяте хавлиените кърпи?

Според "Рийдърс дайджест" друг вариант е дъската да се търка с паста, приготвена от сода, сол и вода.

Как трябва да мием ръцете си

В САЩ медицинските разходи за болести, причинени от хранителни патогени, възлизат на суми между 9,3 милиарда и 12,9 милиарда долара годишно.
БТА