Енио Мориконе отдаде почит към съперника си за Оскар Джон Уилямс
Енио Мориконе отдаде почит към съперника си за Оскар Джон Уилямс / Guliver/Getty Images

Италианският композитор Енио Мориконе, спечелил Оскар за най-добра оригинална музика за "Омразната осморка", е автор на над 500 композиции за филми, но сътрудничеството му с режисьора на спагети уестърни Серджо Леоне го направи световноизвестен, предаде Франс прес .

На церемонията за Оскар-ите в театър "Долби" Мориконе отдаде почит към Джон Уилямс, автора на музиката към "Междузвездни войни: Силата се пробужда", който бе негов съперник за отличието, и към режисьора на "Омразната осморка" Куентин Тарантино. 87-годишният Мориконе бе посрещнат с овации от публиката в театър "Долби".

Големите победители на наградите Оскар

Досега той бе номиниран 5 пъти за Оскар, но не бе печелил приза. През 2007 г. Мориконе получи почетна награда Оскар за цялостната си кариера. "За мен спечелването на наградата е голяма изненада", каза той на тазгодишната церемония.

Най-запомнящата се негова композиция вероятно е онази, която е изпълнена с хармоника от Чарлз Бронсън в "Имало едно време на Запад".

Големите победители на наградите Изборът на критиците

Мориконе наскоро разкри, че първоначално отказал да бъде композитор на саундтрака на филма на Тарантино. "Първоначално не се съгласих", разказа композиторът. „По-късно той дойде при мен и двамата разговаряхме. Тарантино ми каза, че високо цени работата ми в киното. В края на краищата той ме убеди да напиша музиката към неговия филм".

Източник: БТА