/ iStock/Getty Images
Шкафът с чай в дома ви предлага безкрайно вдъхновение. Чайовете отдавна придават на алкохолните напитки както танинови качества, така и широка ароматна гама. Те могат да придадат уникална дълбочина и характер и на безалкохолните напитки.

"Чаят е наистина добър начин да се придаде сложност на коктейла", казва Джон де Бари, експерт от Ню Йорк, автор и основател на марката безалкохолни напитки Proteau. "Черният чай, зеленият чай и Лапсанг сучонг са много добри варианти, когато приготвям безалкохолни коктейли".

Независимо дали чаят ви е пакетиран или насипен, домашна смес или с единичен произход от определен регион, де Бари предлага да помислите за неговото приложение: Колкото повече са съставките в напитката, толкова по-малко се набляга на специфичния вкус на чая. Въпреки че често работи със специални чайове, той подчертава, че "най-добрият инструмент е това, с което в момента разполагате".

След като сте избрали своя чай, извлечете аромата му, като използвате един от двата метода на екстракция - горещ или студен. Накисването на чаените листа в гореща вода преди прецеждане предлага незабавно предимство: чаеният компонент на вашата напитка е готов за употреба (след охлаждане до стайна температура). По-дългото и по-силно варене на чая позволява също така да се получи по-силен аромат и често има повече танин, който може да придаде на безалкохолната напитка остър вкус.

За да създадете коктейли на основата на чай, експериментирайте с допълващи се аромати. Де Бари често съчетава зелен чай с грейпфрут или черен чай с лимон. Лайката, флорална и ботаническа, се съчетава особено добре с растителен сироп от целина и пресен лайм в безалкохолен Celery Sour, докато танините в силно запарения черен чай хармонират идеално с подправен и леко солен кордиал от лайм и джинджифилова бира в безалкохолен Dark 'n' Stormy Mocktail.

 
БГНЕС, "Катимерини"