/ iStock/Getty Images
Лещата, грахът и бобът са не само достъпен източник на висококачествен растителен протеин, но и продукти, полезни за здравето на сърдечносъдовата система.

Това казва Алексей Кабанов, консултант по хранене и заместник-директор на Изследователския център по здравословно хранене. Той разказа пред РИА Новости за ползите от бобовите растения.

Специалисти посочиха най-полезните за здравето плодове

Кабанов съветва хората да консумират по-често бобови растения, защото благодарение на тях организмът може да си набави качествени белтъчини без излишна употреба на наситени мазнини, чийто излишък води до висок риск от сърдечносъдови заболявания, диабет и затлъстяване.

"По-специално бобът, според събеседника на РИА Новости, съдържа до 25 % протеини, които се усвояват по-лесно от животинските. Зеленият фасул съдържа и фолиева киселина, която поддържа здравето на сърдечносъдовата система, и помага за регулиране на нивата на кръвната захар", допълни диетологът.

"От друга страна, лещата е богата на магнезий и витамини от група В", продължава Кабанов. Според него тази комбинация е особено полезна за нервната система и мозъчната функция. Хората, които са подложени на голямо нервно напрежение и стрес трябва да консумират по-често ястия с леща.

"Не е необходимо също така да се отказвате напълно от консумацията на мазнини, тъй като те са важен източник на енергия за организма, също необходим за мозъка и нервната система. Важно е обаче да се комбинира консумацията на наситени и ненаситени мазнини. Последните са в изобилие в рибата, растителните масла и ядките", обобщава експертът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС