Една трета от родителите никога не говорят с децата си за секс
Една трета от родителите никога не говорят с децата си за секс / ThinkStock/Getty Images

Една трета от родителите никога не говорят с децата си за секс, а един на всеки четири предпочитат да обсъждат „птичките и пчеличките”, още преди детето да навърши 10-годишна възраст.

Това заключение направиха британски социолози след изследване на 2000 родители във Великобритания. 36% от тях никога не са разговаряли за секс с децата си. Те предпочитат децата им да получат информация от учители, приятели или интернет.

Въпреки това 27% от родителите са обсъждали тази тема за първи път, преди децата им да навършат 10 години, но признават, че разговорът е бил символичен и се е изразявал в обяснение за любовта между птичките и пчеличките.

Като цяло резултатите от изследването показват, че 10 години е средната възраст, в която повечето родители започват да отварят децата си за света на интимните преживявания с хора от срещуположния пол.

За сравнение на 8 години децата разбират истината за Дядо Коледа, а на 9 започват да слушат за отношенията между половете. Явлението „секс” се разкрива година по-късно.

Почти 40% от анкетираните споделили, че предпочитат да обсъждат такива теми с децата си при конкретен конспект, например настъпването на пубертета.

Някои хора предпочитат да оставят обсъждането на тези „неудобни” теми или да излъжат малко. 19% признават, че са излъгали децата си за зачеването и раждането. 55% от родителите лъжат за Дядо Коледа и други фантастични герои. Въпреки всичко това, половината от анкетираните вярват, че родителите трябва да бъдат по-честни с децата, като им казват истината на живота.

Източник: БГНЕС