Дори и кратка сиеста действа благотворно след безсънна нощ
Дори и кратка сиеста действа благотворно след безсънна нощ / Thinkstock/Getty Images

Френски учен установи, че дори и кратка 30-минутна сиеста е благотворна за здравето след изкарана безсънна нощ, съобщава агенция Франс прес.

Обедният сън възстановява хормоналните промени, предизвикани от бодърстването през нощта. Според автора на проучването Брис Фаро от парижкия университет "Декарт Сорбона" това е първото изследване, което доказва приноса на сиестата за възстановяването на невро-ендокринната и имунната система.

В тестовете, които били призвани да разкрият връзката между хормоналното въздействие и съня, били включени мъже в добро здравословно състояние на възраст между 25 и 32 години. Те били подложени на сънни сесии в лабораторни условия при засилен контрол на осветлението и храната.

Екипът изследвал състава на слюнката и урината им, за да установят последствията от лишаването от сън. Същите замервания били направени и на другия ден, след принудителната сиеста. При безсъние нивата на норадреналин скачали два пъти и половина. Норадреналинът е хормон и невротрансмитер, който играе важна роля при реагирането на стресови ситуации. Той ускорява сърдечния ритъм, кръвното налягане и кръвната захар.

Учените установили ,че нивата на норадреналин достигат нормалните си стойности, дори и сред кратка сиеста.

Брис Фаро изтъква, че откритията на екипа могат да помогнат за съставянето на нови стратегии за хора, страдащи от хронично безсъние, като тези, които работят нощем. Според последни данни, публикувани в САЩ, около 30 процента от пълнолетното население на САЩ спи по-малко от 6 часа на денонощие.

Източник: БТА