/ ThinkStock/Getty Images
Диетологът и ендокринолог Наталия Лазуренко смята, че алкохолът, трансмазнините, пържените и сладките храни влошават мозъчната функция. Пред радио „Москва 24” тя обясни, че алкохолните напитки имат токсичен ефект и влияят негативно на централната нервна система. Алкохолът също намалява активността на невроните, провокира влошаване на настроението и депресия, каза тя.

Лазуренко съветва да се изключат от диетата трансмазнините и преварените храни. Според нея, поради токсичните продукти, човек получава по-малко храна, тъй като те се "отлагат по стените на кръвоносните съдове", в резултат на което хранителните вещества не могат да си проправят път към отдалечени зони на организма.

Вредни за мозъка са и захарта, сладкишите и хлябът от бяло брашно. Диетоложката обясни, че тези продукти задействат процеса на гликиране в организма, в резултат на което се получава "захаризиране на биомолекулите". „Продуктите на гликиране създават така наречените кръстосани връзки в нашето тяло в определени структури, които блокират преноса на хранителни вещества и нервни импулси и мозъкът буквално започва да умира“, каза тя.

Гликацията е процес, при който има свързване на захар с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция. Той нарушава функциите на молекулите в организма ни и уврежда колагена на кръвоносните съдове, като така ни прави по-предразположени към хормонални смущения, сърдечно-съдови, мозъчни и други заболявания.

 
БГНЕС