Използването на нискокачествени домати може да доведе до опасни последици за здравето, казва диетологът Мария Розанова.

„Ако доматите са отглеждани близо до пътя или до химически предприятия, те могат да съдържат тежки метали. Това може да доведе до отравяне, а ако такива домати се консумират постоянно и в големи количества, могат да причинят камъни в бъбреците или жлъчния мехур. Ако по време на отглеждането им фермерите увеличават дозата на подхранването им повече от нормалното, в тях могат да се натрупват нитрати", казва Розанова.

А прекомерната консумация на неузрели домати може да доведе до тежки последици за здравето, тъй като неузрелите домати съдържат веществото соланин, което е опасно за хората.

 "Ако си представим, че огромен брой неузрели домати се преработват за сок, за макаронени изделия, тогава те ще съдържат голямо количество отровна доза за тялото", казва диетоложката.

Тя препоръчва да се ядат само пресни плодове, да се купуват домати в надеждни магазини, да се мият и да се белят.
Рамблер