В разгара на летния сезон добрата хидратация е изключително важна. Необходимото количество вода, което трябва да изпиваме на ден често ни се струва непосилно, а има и хора, които не обичат вкуса на водата. Именно детокс водата може да помогне, за да бъдем максимално хидратирани, пише каналът "Баба знае" във vbox7.

Детокс водата е вода, към която може да добавим плодове, зеленчуци или билки. Тя съдържа малко калории и за разлика от соковете има ниско съдържание на захар.

Можем да включим детокс водата по време на хранителен режим, при детоксикация, ако тренираме активно или просто искаме да разнообразим всекидневния прием на вода.

Детокс вода
iStock/Getty Images

Как да си я приготвим?

Към няколко литра студена или топла вода се добавят парченца плодове, зеленчуци или билки, като колкото повече съставки има, толкова по-силен ще е ароматът. Водата може да престои и в хладилник за няколко часа. Желателно е да не оставяме добавките във водата твърде дълго време, за да не започнат да се разлагат. Някои от честите комбинации за  детокс вода включват краставица и мента, лимон и джинджифил, ягода и босилек, портокал и лимон, диня и мента и др.

Безценните ползи за здравето от топлата вода с лимон

Детокс водата може да помогне при отслабване, детоксикация и по-добро храносмилане. Тя ще балансира рН на тялото ни, ще засили имунитета и ще повдигне настроението ни. Колкото по-наситени са съставките, които добавяме към водата, толкова по-големи ползи ще имаме от нея.