Световноизвестният цигулар Дейвид Гарет очарова българската публика с харизмата си на рок звезда, виртуозността на класически музикант и с опитите си да говори на български език.
 
Дългоочакваният му кросоувър концерт в София, част от турнето "Explosive Live", се състоя снощи в пълната зала "Арена Армеец". Първо се чуха звуците на цигулката му, а след това на сцената се появи "Цигуларят на дявола", както е известен талантливият музикант, и изсвири парчето "Dangerous" на Давид Гета.

Седем гениални композитори. Седем трагични съдби
 
"Добър вечер, София! Благодаря на всички, че дойдохте", "Сигурен съм, че всички знаете следващото парче", "Нуждая се от вашата помощ" - бяха само някои от изреченията на български език, с които той изненадваше приятно публиката по време на целия концерт.
 
Зрителите станаха свидетели на виртуозно изпълнение на "Neh nah nah nah" на цигулка с един пръст, вдъхновено от джаз музиканта Джанго Райнхарт, и на битка между цигулка и китара, след която Дейвид Гарет заключи: "Победителят е ясен - добрата музика".
 
Още в началото на концерта виртуозният музикант обяви, че обича да експериментира и да смесва стиловете - например симфоничен оркестър и електронен бийт. Така се ражда и оригиналното парче "Еxplosive", дало името на турнето.

С фойерверки завърши блестящият премиерен концерт на "ГеоМарЧаЛо" (СНИМКИ)
 
На сцената прозвучаха песни в нов аранжимент за цигулка на Принс, "Лед Цепелин", "Чикаго", Брус Спрингстийн, Еминем, както и класически изпълнения в рок вариант - като например Първият концерт за пиано и оркестър на Чайковски. Дейвид Гарет изпълни и "Полетът на бръмбара", който през 2008 г. му носи рекорд на Гинес, след като го изсвирва за 66 секунди. Майка му беше на първия ред в залата и той й посвети валс. За последното парче в програмата - на Майкъл Джексън, цигуларят поиска помощта на публиката на български език и я накара да пляска, докато той и групата му изсвириха "They Don't Care About Us".
 
Българските му фенове не го пуснаха да си тръгне и го извикаха на бис. Той им подари - "Оne moment in time". По време на изпълнението зрителите светнаха фенерчетата на телефоните си и залата засия. Дейвид Гарет сподели, че той и музикантите от бенда са изненадани от топлото посрещане на българската публика. "Вие сте невероятни, пълни с енергия, благодаря ви от цялото си сърце, вие направихте шоуто велико", каза виртуозният цигулар и благодари за ентусиазма на онези свои фенове, които видял да танцуват, докато се разхождаше сред публиката по време на концерта.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА, видео: NOVA