/ / iStock/Getty Images
Фризьорка от Уелс намери необичаен начин да използва човешка коса и отвори работилница за производство на платна за събиране на нефт, съобщи Newsweek.

Адел Уилямс работила като фризьор по целия свят в продължение на 10 години. Тя се върнала в Обединеното кралство от Канада преди около две години.

„Докато работех в канадски салон, научих, че цялата подстригана коса се изпраща за преработка в платна, които се използват за абсорбиране на петрол от разливи във вода. Това имаше смисъл, тъй като косата естествено абсорбира маслото. Затова мием косата си с шампоан “, обясни жената.

Вдъхновена от опита си в канадския салон, Уилямс проучила, че във Великобритания събирането на косми за такава цел не се практикува. Тогава тя решила да отвори собствена работилница и да започне производство.

Британката получава част от косата си по пощата от хора, които искат да подкрепят нейния проект. Тя също така си сътрудничи с фризьори и компании за удължаване на коса.

Жената измива получената коса и я държи три месеца, в случай че в нея живеят насекоми. Британката твърди, че създадените от нея платна поглъщат четири пъти повече нефт, отколкото тежат. Необходими са около 800 грама коса, за да се направи едно платно, докато косата на един човек с дължина до рамене тежи средно около 30 грама.

Процесът на изработка на платното отнема около два часа, а ако работят двама души, това време се намалява до 45 минути. Жената планира да регистрира бизнеса си като социално предприятие и да получи финансиране за създаване на завод.

Британците смятат, че тя вече е създала платна от 80 килограма коса. Сега тя има седем кутии с коса, всяка от които тежи 25 килограма.

„Искам да направя света по-добро място. За мен е удивително, че имаме материал, който расте точно на главите ни и може да реши много проблеми, но ние правим пластмасови платна за почистване на масло. Не е правилно. И изхвърляме материала от главите си в боклука, въпреки че е по-ефективен и екологичен “, подчерта жената.

По-рано беше съобщено, че 42-годишна жителка на Токио в продължение на 17 години е отгледала коса с дължина 2 метра 100 сантиметра. Според японката са й необходими около три часа, за да измие внимателно двуметровата си коса, без да я повреди, да направи масаж на главата, да изсуши къдриците със сешоар, да ги среше и да нанесе продуктите за поддържане. 
БГНЕС