/ iStock

Спасена от британка птица от вида чинка сви гнездо в косата й и живя в нея три месеца, разказа LADbible.

През 2013 г. фотографката Хана Борн-Тейлър от Лондон се преместила в Гана. Там с приятеля й започват да изучават навиците на местните птици. През 2018 г., след силна гръмотевична буря, жената вдигна малка чинка, пострадала от стихията. „Ятото я изостави, а вятърът бе отнесъл гнездото върху мангрово дърво“, спомня си Хана.
 


Жената се свързала с приятел орнитолог, който казал, че ще са необходими около 12 седмици, за да порасне пиленцето и да го подготви за самостоятелен живот. Борн-Тейлър започна да се грижи за чинката, като я хранела с термити.

Птицата се настанила върху дрехите на британката и винаги се връщала там, дори когато се научила да лети. С времето тя започнала да се катери в косата на британката и всеки ден свивала там гнездо. „Тя се качваше в косата ми, навиваше я с клюна си на къдрици и сядаше вътре“, спомня си фотографката.

В резултат на това птицата станала по-силна и на Коледа 2018 г. е пусната сред природата. „Опитвах се да я разпозная, когато чинките прелитаха. Понякога една от тях сядаше на клон и ме гледаше. Все още се просълзявам, когато си помисля за нея“, споделя Борн-Тейлър.