Чистият въздух увеличава продължителността на живота
Чистият въздух увеличава продължителността на живота / снимкa: БГНЕС

Подобрението на качеството на въздуха е позволило да се увеличи средната продължителност на живота на жителите на 50-ина американски града с около пет месеца за 20 години, се казва в статия, публикувана в "Ню Инглънд джърнъл ъф Медисин", цитиран от БГНЕС.

Според изследването на учени от университета "Брайгъм Юнг" и "Харвард скуул ъф пъблик хълт" средната продължителност на живота в тези 51 града в САЩ се е увеличила с близо три години между 1980 и 2000 г., като пет месеца от тях се приписват на подобреното качество на въздуха.

Според основния автор на публикацията, епидемиолога д-р Ардън Поуп, такова увеличение на средната продължителност на живота, което се обяснява с намаляване на замърсяването на въздуха, е забележително. При изследванията си учените са взели предвид различни фактори, подобряващи качеството на живота и оттам неговата продължителност. Те са оценили въздействието им, установявайки, че средно 15% от увеличената продължителност на живота се дължи пряко на по-чистия въздух в наблюдаваните градове. Това идва от намаляване на сърдечно-съдовите заболявания и заболяванията на белите дробове, често пряко свързани със замърсяване на въздуха, който хората дишат.