/ iStock photos/Getty images
Google празнува 25 години. За празника си екипът на компанията създаде забавен дудъл.

Колкото и странно да звучи една от най-големите компании в света не знае точната си дата на раждане. Кога е рожденият ден на Google се оказва въпрос с повишена трудност дори и за служителите и шефовете на технологичния гигант. През годините датата се е променяла, но от 2012 се отбелязва на 27 септември, въпреки че тази дата не е особено значима в календара на Google.

Съществуват поне шест други дати, които се честват като рожден ден на компанията и нито една от тях не е с по-голямо значение от другите.
 
Как започна всичко?

През 1995 година докторантите на Станфордския университет американецът Лари Пейдж и роденият в СССР Сергей Брин по време на работата по дисертацията си проявяват интерес към математическите свойства на "Световната мрежа" (World Wide Web, WWW). Скоро те решават да създадат по-удобен механизъм за търсене в интернет и разработват собствен алгоритъм за подреждане на страниците. През август 1996 година новата им система за търсене започва работа в мрежата с адрес google.stanford.edu. Като име за търсачката програмистите използват леко изменено изписване на числото "гугол", обозначаващо единица със 100 нули (googol на анлг. език), за да покажат хипотетично възможният брой на страниците в интернет.

На 15 септември 1997 година, изоставяйки докторантурата, Пейдж и Брин регистрират за системата си отделен домейн, а на 4 септември 1998 година в Калифорния основават компанията Google.

През 2015 г. Google претърпява ребрандиране и реорганизация на бизнеса си, като Alphabet става компания майка на търсачката. Бизнecът нa компанията ce paздeля, ĸaтo ocнoвният ocтaвa "Google", a вcичĸи cтpaнични дeйнocти ce oтдeлят ĸaтo пoдpaздeлeния нa нoвocфopмиpaнaта "Alphabet". Caмият "Google" cъщo става дъщepнo дpyжecтвo нa "Alphabet".
Google празнува 20-и рожден ден, но кога?

Google не е първата интернет търсачка. При създаването ѝ вече съществуват AltaVista, Yahoo! и други, но Google се отличава с по-доброто качество на търсенето и семплата, ненатоварена с реклами, начална страница.

Днес "Google.com" е най-посещаваният уебсайт в света и се предлага на повече от 80 езика. Всеки ден потребителите извършват над 8,5 милиарда търсения или повече от 2 трилиона търсения на година.

"Google" има 9 продукта с над 1 милиард активни потребители месечно. Служителите на интернет гиганта са над 180 000 по целия свят. Компанията има над 70 офиса в повече от 50 държави.

Думата "гугъл" намери място в Оксфордският английски речник, най-известният академичен речник на английския език, като глагол, означаващ "търсене на информация за (някого или нещо) в интернет с помощта на търсачката Google.com".