Първият документ, в който се споменава думата "боровинки" се появява в 1647 година в писмо, написано от мисионера Джон Елиът. В него се казва, че моряците от Нова Англия се хранят с боровинки, като добър източник на витамин C, за да се преборят със скорбута.

Първият търговски консервиран сос от червена боровинка е пуснат на пазара от компанията "Кейп код" през 1912 година. Най-големият производител на червена боровинка е Уисконсин.

Червена боровинка е един от най-препоръчваните природни продукти с доказано положително действие върху здравето. Продуктите с червена боровинка и самият плод в прясно или преработено състояние имат доказано действие на антиоксиданти.

За билките и болките, или как да намерим лек на една ръка разстояние

Ефектът от приема им е противовъзпалителен, овладяват възпаления с бактериален причинител.

Антиоксидант

Счита се, че прясната червена боровинка упражнява най-вече качествата си на антиоксидант. Като антиоксидант полезната червена боровинка допринася за съхраняване и бърза регенерация на клетъчните обвивки

Отслабване

Специалисти по хранене препоръчват диетите с червена боровинка като здравословни, но и като успешни при желание за стопяване на килограми. В 100 г пресни плодове има само 49 калории, похапването им дава бодрост и енергия без излишно натоварване.

За успешното отслабване допринася също композицията от витамини и ненаситени мастни киселини - А, В, С, Е, омега 3 и омега 6 и други.

Вижте още:

Ехинацея - лековитата билка на индианците

Глухарчето - лекарството, което можем да открием в градинатаАлое - растението на безсмъртието

Подправката, която ще направи всички хора столетници

Защо е толкова лековит мурсалският чай?