Май е месецът, в който природата се събужда от своя зимен сън и е готова да ни дари със своите богатства. Сега е времето, в което свойствата на някои билки са най-силни и ще се запазят след изсушаването им, пише каналът "Баба знае" във vbox7. Съчетавайки разходка сред природата, можем да се снабдим и със следните билки:

Глухарче

Едно от първите вестители на пролетта, което събира в себе си и най-много слънчева енергия, е глухарчето. Съдържа витамини, фосфор и соли на калия. Глухарчето може да има тонизиращо действие, може да се използва при анемия, пречиства кръвта и помага при възпаление на лимфната система.

Глухарчето - лекарството, което можем да открием в градината

Живовляк

От май до октомври могат да се берат широколистния и теснолистия живовляк. Пресните листа лекуват рани и порязвания, а сушените имат отхрачващо действие. При беритбата е желателно да отрязваме листата, а да не ги късаме и да внимаваме да не се намачкат.

Живовляк
iStock/Getty Images

Коприва

Листата на копривата се събират по време на цъфтежа на растението. Могат да се използват под формата на чай, отвари, настойки и като добавка към билкови смеси. Копривата повишава тонуса, има регенеративни и противовъзпалителни свойства.

Копривата - храна и лекарство

Репей

През този месец се събират листата и корените на репея. Прилагат се при ревматизъм и ставни заболявания, а компресите от листата на растението служат при
разширени вени и отток на краката.

Пъпки от бреза, бор, топола

През април и май се събират все още неразтворените пъпки на дърветата, които се сушат задължително в хладно помещение. Боровите пъпки са полезни при настинки, кашлица, бронхит, като особено ефективни са и инхалациите с отвара от тях. Пъпките на тополата се използват при подагра, ишиас и ревматизъм, възпаление на дихателните или пикочните пътища. От бялата бреза се берат не само пъпките, но и цветовете, които помагат при заболявания на дихателните пътища, оток, заболявания на пикочния мехур и бъбреците.

Подбел

Цветовете на това растение се събират през май, като се използват за чай и настойка. Помага при лечение на остри респираторни вирусни инфекции, грип, настинки.

Подбел
iStock/Getty Images

Киселец

Зелените продълговати листа вече са събрали достатъчно слънце и могат да се берат и сушат. Подходящи са при лечение на сърдечносъдови заболявания и гастрит, както и при пациенти с атеросклероза и хипертония.