/ / iStock/Getty
Алпинисти от индийската армия твърдят, че по време на експедиция в Непал са открили в снега загадъчни следи от големи стъпала, за които смятат, че принадлежат на митичния звяр Йети, предаде Ройтерс. Масово считан от научната общност за мит, страховитият Снежен човек е част от непалския фолклор. Местните вярват, че загадъчното чудовище живее високо в покритите със сняг Хималаи.
В туит, придружен от снимки, от армията казват, че са забелязали отпечатъците от стъпки с размери 81 на 38 см край лагер в близост до връх Макалу на 9 април.

Историята за мистериозното чудовище Голямата стъпка, разказана от президента Рузвелт (ВИДЕО)

"За първи път екип от алпинисти от индийската армия по време на експедиция откри загадъчни отпечатъци от стъпки, оставени от митичния звяр Йети", гласи туитът. Съобщението в социалната мрежа не дава обяснение как митичен звяр може да остави диря.

Разположен на границата между Непал и Китай, Макалу е един от най-високите върхове в света.
  Историите за дивото космато чудовище, бродещо из Хималаите, пленяват въображението на катерачите в Непал от 20-те години на миналия век. Сред търсачите на митичното създание е и първият покорител на Еверест сър Едмънд Хилари, припомня агенцията.

Тайнствените същества, за които очевидци твърдят, че са реални (ВИДЕО/СНИМКИ)

През 2008 г. след завръщането си от планина в западната част на Непал японски алпинисти съобщават, че са попаднали на отпечатъци от стъпки на Йети. И въпреки че носят солидно фотографско оборудване, японците не успяват да видят, нито да снимат легендарния звяр.
 
Учени разбиха легендите за Йети и Голямата стъпка

Науката не разполага с убедителни доказателства за съществуването на Йети. През 2017 г. група от международни учени стигна до заключението, че отпечатъците от стъпки из хималайския регион, за които се смята, че са оставени от митичния Снежен човек, всъщност са мечешки.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА