Предполагали ли сте, че много продукти, които използваме и днес в ежедневието си, са създадени по време на Втората световна война? Пo вpeмe нa военни конфликти често се появяват изобретения, ĸoитo по-късно, в мирно време, стават успешни търговски стоки. Ето 7 от тях:

Банкограф

Първата версия на съвременния банкомат се е наричала банкограф. Той е създаден през 1939 от американския изобретател от арменски произход Лутър Джордж Симджян. През 1960г. той успява да го патентова, а година по-късно нюйоркската Citibank инсталирала банкографа на един от клоновете си. Шест месеца по-късно вадят машината от употреба, поради слаб клиентски интерес. Симджян коментирал: „Явно единствените му клиенти са били проститутки и крадци, които не искат да се покажат пред касиера лице в лице“.

банкомат
Gulliver/Getty Images

Секундно лепило

Първото секундно лепило е открито случайно от американският учен Хари Кувър. Екипът му е търсел материал, подходящ за оптични мерници за оръжия, но вместо това откриват вещество, което се задържа към всичко, с което влезе в контакт.

Нескафе
iStock/Getty Images

По време на Великата депресия е имало голямо производство на кафе, което е нямало къде да се съхранява. Поради тази причина бразилски институт на кафето се обръща към Nestlé за помощ в създаването на нов продукт. Първото разтворимо кафе се появява през 1938.

Пет египетски изобретения, които ползваме и сега (ВИДЕО)

Химикалка с топче

През 1931 унгарският журналист и художник Ласло Биро измисля химикала с топче, след като забелязва колко бързо съхне мастилото. Седем години по-късно той патентова изобретението си, което бързо добива популярност сред британските военни летци.

Тиксо

Тиксото е изобретено от американския инженер Ричард Дрю. Първоначално то се е използвало от войниците, за да предпазят боеприпасите си от влага, но по-късно са забелязали, че тиксото може да се използва и за поправяне на счупени вещи.

Българските изобретения, които промениха света

Фанта

По време на втората световна война германския клон на компанията Кока-Кола все по-трудно успявал да внася произвеждания в САЩ сироп, нужен за производството на напитката Coca-Cola. Поради тази причина решили да измислят нова освежаваща безалкохолна напитка, която да могат да правят с наличните в германия съставки. Така се появява напитката с портокалов вкус, наречена Fanta. Името и идва от немската дума "fantasie". След войната Coca-Cola прави напитката свой официален продукт и го пуска в продажба по целия свят през 1955.

5 изобретения отпреди век, непроменени и до днес

Пеницилин

По време на Първата световна война биологът и фармаколог сър Александър Флеминг забелязва бактерициден мухъл, който се развива в лабораторията му в Лондон. Там той открива субстанцията, която по-късно е наречена пеницилин. Въпреки че е открит от Флеминг, разработката на антибиотика за употреба като лекарство, през Втората световна война се приписва на лауреатите на Нобелова награда за медицина Хауърд Флори и Ърнст Чейн.

Александър Флеминг
iStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук