Всички знаят, че вредните навици като пушене или често консумиране на нездравословна храна могат да имат отрицателно въздействие върху здравето ни, но има и други по-малко известни вредни навици, които са станали част от нашето ежедневие. Каналът "Top Of The Tops" във vbox7 разказва:

Портмоне в задния джоб

Много хора избират да носят портмонето си в задния си джоб, като най-удобно място. Но това се оказва нездравословно за тялото. Седенето на портфейла дори за кратък период може да доведе до изместване на гръбначния ви стълб и гръбначните връзки ще започнат да се променят.

Това в крайна сметка създава асиметрия, която може да наруши нормалното подравняване на гръбначния стълб. Дългото седене на портфейла може да причини хронична болка в гърба, ишиас и функционална сколиоза.

Електронни устройства преди лягане

Последни проучвания показват, че използването на електронни устройства преди лягане намалява качеството на съня.
Проучване, показва, че около 89% от възрастните и 75% от децата имат поне едно електронно устройство в спалнята си.

Редовното използване на електронни устройства преди лягане не само уврежда качеството на съня, но също така ни кара да се чувстваме уморени на следващия ден. Това  влияе върху нашата производителност и нивата на стрес. Ако се намали употребата на електронните устройства за поне час преди лягане може значително да се подобри качеството на съня и да бъдем здрави.

Миене на ръцете с гореща вода

Различни изследвания потвърждават, че топлата и студената вода са еднакво ефективни при убиването на микроби и премахването на бактериите от ръцете ни. Според тези проучвания, температурата на водата не играе жизненоважна роля за намаляване на бактериите. Освен това е доказано, че студената вода всъщност е по-здравословна за нашите ръце от горещата вода.

Пиене от пластмасови бутилки

Логично е да се приеме, че пиенето от пластмасови бутилки е безопасно и здравословно нещо. Не всички материали обаче са еднакво безопасни и екологични.

Пластмасовите бутилки са опасни заради  химикалите, които отделят при излагането им на високи температури. Например, ако оставите пластмасова бутилка в колата си в горещ ден, повърхностните слоеве на пластмасата могат да отделят токсичен химикал (бисфенол А), който може да замърси водата, която пиете.

Домашни навици, които разболяват

Твърде бързото хранене

Многобройни проучвания показват, че яденето на бързо и прекалено бързото дъвчене на храната може да доведе до различни здравословни проблема. Бързото консумиране на храна води до напълняване и дори може да увеличи риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

храна
iStock/Getty Images


Миене на зъбите веднага след хранене

Въпреки че много хора предпочитат да си мият зъбите веднага след ядене, многобройни проучвания показват, че трябва да се изчака поне 30 минути след хранене, за да измиете зъбите си. Те са защитени от емайл, а киселините, създадени от различни храни, могат да износят този защитен емайл, което означава, че зъбите са най-уязвими веднага след хранене.

Най-добре след хранене е да оставите слюнката да си свърши работата и да балансира високите нива на киселина преди да си измиете зъбите. По-добрата алтернатива би била да изплакнете устата си с вода.

Топ 7 вредни навика, които съсипват красотата ни (ВИДЕО)

Почистване на ушите с памучни тампони

Според проучване почистването на ушите с памучни тампони носи повече вреда отколкото полза, защото те изтласкват ушната кал по-надолу в ушния канал. Това може да доведе до инфекции, перфорирани тъпанчета и шум в ушите.

Препоръчва се да оставите ушната кал сама да падне естествено. Тя работи като филтър за ушния канал, предотвратявайки навлизането на прах и мръсотия в него. Почистването на ушите с памучни тампони прави ушите уязвими към замърсяване. И все пак, ако чувствате нужда да почистите ушите си, почистването им с кърпа ще е достатъчно.
https://brightside.me/