„12-те апостола“ в Австралия
„12-те апостола“ в Австралия / ThinkStock/Getty Images, Guliver/Getty Images
Има места на Земята, където единствено нещо, което можем да направим, е да стоим, да мълчим и да се наслаждаваме на божествените гледки.

Представяме ви 15 удивителни места и ви пожелаваме да посетите поне едно от тях през тази година.

„12-те апостола“ в Австралия

Феноменът "12-те апостола" се намира в парк Порт Кембъл в щата Виктория. Това са скални късове с височина от над 50 метра, създадени от ерозията. Първоначалният им брой е бил 12, но днес те са само 8, тъй като под влияние на природните условия 4 от тях са се разрушили. Изходният пункт за разглеждане на тези красиви скални отломъци, разположени непосредствено до самия бряг, е заливът Аполо. Първоначалното наименование на Дванадесетте апостола е било колоритното „Свиня и прасенца”. Разположена съвсем близо до дефилето на езерото Ард, за свинята някога се е считал остров Мътънбърд, а ролята на малките й прасенца са изпълнявали прилежащите по-малки скали.

Кападокия

Кападокия – приказната земя, която впечатлява с необичайни природни забележителности, удивителни скални църкви и тайнствени подземни градове, сама по себе си е една от най-големите атракции, които можете да видите през живота си. Пейзажите, които често изглеждат сякаш не са от нашата Земя, няма как да не спрат дъха ви и да не ви накарат да изпитате възхищение и преклонение. Хубавото е, че Кападокия е сравнително близо до България – може би една от най-достъпните що се отнася до разстояние и разходи забележителности от този ранг, така че непременно трябва да я посетите.

Кападокия
ThinkStock/Getty Images, Guliver/Getty Images

Остров Скай, Шотландия

Отвесни скали, вълнообразни хълмове, скалисти зъбери – сцена, която изглежда наистина грандиозно в слънчеви дни – това е остров Скай в Шотландия. Гледката е още по-драматична, когато прочутите мъгли на Скай изпълзят над планините.

Остров скай Шотландия
ThinkStock/Getty Images

Баган, Мианмар

Баган е град в Бирма (Мианмар) в област Мандалай. Намира се в средните сухи равнини на страната, разположен на източния бряг на река Иравади. Баган е град с исторически статут, тъй като е бил столица на древното царство Баган, съществувало през XI в. На мястото на древния град в Баган днес има археологическа зона с хиляди древни храмове, пагоди, будистки манастири и ступи.

Вижте още 11 невероятни места, гледките от които стигат за цял живот