Преди сто години археологът Хауърд Картър се натъква на гробницата на царя на древен Египет Тутанкамон. Животът на Картър никога не е бил същият. Нито пък задгробният живот на младия фараон, пише изданието Sciencenews.

Тутанкамон гробница
Gulliver/Getty Images

Вестниците по целия свят незабавно пускат истории за откриването на гроба на отдавна изгубен фараон от Картър и за чудесата, които може да съдържа, тласкайки археалога до световно признание. Момчето крал, веднъж оставен в древна неизвестност, става най-известният сред фараоните.



Всичко започва на 4 ноември 1922 г., когато багери, ръководени от Картър, откриват стъпало, изсечено в дъното на долината на до голяма степен неизследвана част от египетската Долина на царете. До 23 ноември екипът открива стълби, водещи надолу към врата. Йероглифен печат на вратата идентифицира какво се крие отвъд: гробницата на цар Тутанкамон, пълна със съкровища.

Той е погребан в пищна гробница, пълна със злато, в район на Египет близо до Луксор, съобщава Fox13.

т
Веселин Максимов

Наричат ​​го „момчето крал“, защото се възкачва на трона на 9 или 10 години през 14 век пр.н.е.



Той умира на около 19-годишна възраст. Откриването на непокътнатата му гробница се смята за изключително, тъй като гробниците често са били ограбвани в Долината на царете през древността.

Смята се, че Тутанкамон е починал от малария и усложнения от заболяване на костите. През 2010 г. учените откриха следи от маларийни паразити в мумифицираните останки на крал Тутанкамон.