Юшченко се преструва на Елцин
Юшченко се преструва на Елцин / netinfo
Противопоставянето между президента и антикризисната коалиция в Украйна се изостря. Президентът Юшченко заплашва да повтори направеното от Борис Елцин през 1993 г. и да разгони парламента със сила. Привържениците на премиера Виктор Янукович настояват, че действията на Виктор Юшченко са антиконституционни, но същевременно увещават президента да направи компромис.

Ситуацията може да има само две решения - или Конституционният съд да се произнесе, че указът на Юшченко за разпускане на парламента противоречи на конституцията, или да има парламентарни избори. Подложен обаче на крайно мощен натиск, съдът може да се окаже не напълно дееспособен, а без финансово осигуряване изборите са невъзможни.

Основното в украинската ситуация е следното: на Юшченко и Янукович ще се наложи или да се унищожат взаимно в политически план, или да се споразумеят. Трето положение няма.

Васил Кисельов от групата на Партията на регионите във Върховната рада (парламента) не изключва възможността Юшченко да въведе извънредно положение и пряко президентско управление. Това е държавен преврат или опит за такъв, защото положението представлява демонстрация на президентска диктатура, заяви депутатът.

Според Кисельов Юшченко загатнал пред хора от украинските силови структури, че действа по предварително планиран сценарий. При това планът бил разработен не в Украйна, а "отвъд океана". "Юшченко получава инструкции лично, а това не е шега работа", каза Кисельов.

Информацията му бе потвърдена от неговия съпартиец, депутата Володимир Сивкович. Източници от президентския секретариат ми съобщиха, че при Юшченко вече се готви следващият антиконституционен указ, каза той.

В най-скоро време президентът на Украйна смята да отстрани кабинета на Янукович и сам да поеме изпълнителните пълномощия. Ако това се случи, не може и дума да става за честни и демократични избори, добави депутатът. Според него подобен указ ще докаже, че Юшченко възнамерява изцяло да узурпира властта и да установи президентска диктатура в страната.

Самият президент също потвърди, че има вероятност от "силов" сценарий. В четвъртък той заяви, че политиката на Янукович може да предизвика избухване на насилие и в Киев да се повторят събитията от Москва през октомври 1993 г., когато конфликтът между законодателната и изпълнителната власт прерасна във въоръжена конфронтация.

Процесът, осъществяван през последните месеци от проправителствената коалиция, е опасен за демократичните ценности, каза президентът в интервю за британския в. "Гардиън". Юшченко обеща да предотврати насилието и съобщи, че е заповядал на военното командване и службите за сигурност "да не допусне появата на нито един въоръжен по улиците на Киев".

Трябва да признаем, че Юшченко не разполага вече с никакви "средни" варианти за излизане от създалата се политическа криза. Той ще бъде принуден или да се споразумее с Янукович, или да се реши на силово противопоставяне. При липса на диалог между президента и премиера силовият вариант фактически остава единствен.

На практика е невъзможно да се произведат избори в срока, предвиден от президента. Регионални избирателни комисии не се формират, а правителството не отпуска и средства. Ако Юшченко все така настоява за избори на 27 май, резултатите от  гласуването надали ще са легитимни - просто няма възможност за пълноценна избирателна кампания.

Развитието на събитията в Украйна до голяма степен ще зависи от решението на Конституционния съд. Но щом попадне в центъра на политическите битки, съдът може просто да не издържи. Председателят му Иван Домбровски подаде оставка, но тя не бе приета от конституционните съдии, а Виктор Янукович обвини президента, че упражнява натиск върху съдебната власт.

Президентът днес няма здрави позиции в Конституционния съд и лоялността на съда най-вероятно е коз в ръцете на Янукович. Юшченко чудесно схваща това и може да пренебрегне решението на Конституционния съд, също както го стори Борис Елцин през 1993 г.

Същевременно, ако указът на Юшченко за разпускане на Върховната рада бъде признат, това може да тласне президента все пак да преговаря с Янукович - а премиерът е готов на политически отстъпки, важни за Юшченко.

Проблемът на Юшченко е, че той вече никога няма да бъде пълноценен ръководител на страната. Президентът не разполага със съпоставим електорален ресурс и ще бъде принуден да сподели властта или с Янукович, или с Юлия Тимошенко.

Опитът сочи, че и двамата политици са крайно опасни партньори за Юшченко. Президентът обаче ще трябва да се съобрази с факта, че при всяко положение "оранжевите" няма да контролират мнозинството в парламента, следователно няма да влияят и върху формирането на правителство. Естествено ако не бъде отменена конституционната реформа. (БТА)