/ istockphoto.com
От началото на септември в руските училища е въведен нов предмет: "разговори по важните теми". В тях често присъства темата за Украйна, за която учениците научават например, че е "терористична" държава, пише Deutsche Welle.

От 1 септември във всички руски училища вече има часове по патриотизъм. По време на така наречената "беседа по важните теми" на децата се разказва не само за раждането на великия руски балет, но и се обосновава нахлуването на Руската федерация в Украйна с цел анексиране на "изконните руски земи". Учителят трябва да говори само за това, което е позволено в рамките на сценариите на тези уроци. ДВ разказва за това как учителите, родителите и самите деца са пострадали от подобни "беседи".

Уроци за "терористичната държава" Украйна

"Беседите по важните теми" вече поставят началото на всяка нова учебна седмица в руските училища. Това нововъведение, както и издигането на знамето, беше въведено в училищата на 1 септември. Темите и насоките на тези уроци се публикуват всеки месец от Министерството на образованието. Много от тях са посветени на официални празници - Деня на майката, Деня на бащата, Деня на възрастните хора. Но в Деня на учителя, например, се очаква да се разкаже на учениците защо завземането на украинските територии от руските войски "всъщност" е "възстановяване на историческата справедливост”.

Често на учениците се разказва за Украйна, дори когато в плана на урока няма нищо за нея. "В началото нямаше нищо безумно”, спомня си ученик от Калининградска област за урока по патриотизъм. "Едва на 24 октомври директорът започна да говори за непрестанните атаки на някого срещу Русия, за това, че всички искат да я превземат.”

Наказания са неучастие

Регистрация в Комисията по въпросите на непълнолетните и принудителни психологически консултации - това е цената, която семейството на 10-годишната Варя Жоликер е трябвало да плати за пропусканите "беседи по важните теми”. На 5 октомври Елена, майката на Варя, е повикана в училището, където е създадена комисия, която ще обсъжда поведението на дъщеря ѝ.

Директорът на училището, училищният психолог и непознат за нея мъж, който предполага, че е представител на ФСБ, я информирали, че са обезпокоени от неучастието на Варя във "важните беседи", както и от профилната ѝ снимка в Уотсап: Дева Мария на синьо-жълт фон с противотанкова система "Джавелин” пред нея.

След интервюта в училището и в полицейския участък, инспектори са посетили дома на семейството - за "инспекция". В своя доклад те са отбелязали "подозрителни цветове" във вътрешността на жилището. Интериорът на апартамента е в сини и жълти цветове. Елена им обяснила, че харесва тази цветова комбинация”.

Предвид отсъствията и профилната снимка с украинското знаме инспекторите заключили, че Елена "проектира политическите си възгледи върху дъщеря си и не упражнява родителски контрол върху публикациите ѝ в социалните мрежи". Затова майка и дъщеря са длъжни да изкарат психологически курс.

Учителите са изправени пред морален избор

Въвеждането на нови уроци по патриотизъм в учебната програма изправя пред морален избор не само родителите, но и учителите. "Докато по-рано случаите на преследване на учители за изказвания в социалните медии и участие в митинги бяха изолирани, сега това изглежда е институционализирано решение", казва Даниил Кен, председател на Алианса на учителите.

Уволненият учител Раушан Валиулин смята, че намесата на държавата в образователната програма е нарушение на член 13 от руската конституция, забраняваща задължителната идеология. На страницата си във Фейсбук учителят коментира ситуацията с цитат от антиутопия: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила." Два дни след тази публикация училището прекратява договора на Раушан Валиулин.
В съда той доказва, че уволнението е било незаконно, и съдът постановява, че учителят трябва да бъде възстановен на работа. До произнасянето на присъдата Валиулин решава, че "съвестта му не позволява" да се върне на работа в училището. И заминава за Киргизстан.

Задължението да води "беседи по важни теми" и заканата на директора да инсталира камера в кабинета на Валиулин, за да го следи, не му оставили друг избор, казва учителят. "Случва се нещо, което не приемам с цялото си сърце, но не мога да направя нищо по въпроса. Всякакви антивоенни изявления са забранени", обяснява той решението си да напусне. "Аз съм многодетен баща и не мога да си позволя да постъпвам толкова безотговорно”.

Има и съпротива

Раушан Валиулин се надява, че режимът на Путин скоро ще падне, пропагандата ще напусне училищата и той ще може да се върне у дома. Учителят смята, че само малка част от класа на сина му се противопоставя на "промиването на мозъци". Повечето го приемат и дори са много доволни от това, уверява той.

Социологът Виктор Вахщайн обаче предупреждава да не се прави погрешното заключение, че децата, учителите и другите участници в училищната система изведнъж ще станат жертви на идеологическа обработка.

"Ако погледнете отвътре, училището никога не е било изключително послушен обект на манипулация. То притежава невероятна съпротивителна сила.” Социологът обръща внимание на това как организаторите на "беседите по важни теми" в последния момент са заменили спорен урок за "традиционните ценности" с разказ за атомните технологии. "Дори циничният кариерист (министърът на образованието Сергей) Кравцов разбра, че е по-добре да не се изостря ситуацията", отбелязва експертът. Това означава, че между родителите и училищната администрация съществува много силно напрежение.
Deutsche Welle