/ ThinkStock/Getty Images
Грабежи, насилие, убийства... Какво кара човек да извършва подобни тежки престъпления? Дали вина за това имат само обстоятелствата или по-скоро - гените? Навремето нацистите вярвали, че „престъпниците с долнокачествени гени“ притежават особени белези. Доказано е обаче, че това е пълна глупост. Най-новите проучвания показват, че някои генни разновидности могат да увеличат до известна степен склонността към насилие. Майката на известния сериен убиец Чарлз Менсън също е била криминално проявена.

Страхът от престъпници е "заразен"

Гените обаче не са отговорни за никакви особени белези, а за химическите вещества в мозъка. При много жестоки престъпници хормонът серотонин е в изключително занижени количества. Ако в предния мозък нивото му е ниско, то насилието излиза извън контрол.

престъпник
ThinkStock/Getty Images

Други фактори също са от решаващо значение. Един от тях са душевните травми през детските години, причинени от малтретиране или сексуални посегателства. В много случаи страхът също може да подейства като катализатор на агресията.

Най-сексапилният престъпник в света излезе от затвора (СНИМКИ)

Оказва се, че комбинация от генетична предразположеност и тежки емоционални и психически травми от миналото могат да предопределят престъпното бъдеще на човек. Ген на престъпността обаче не съществува.

И още:

Най-красивият престъпник вече се изявява като модел (СНИМКИ)

Това ли са най-глупавите обирджии в Америка?

Британец "се бори" за титлата "най-глупав престъпник”

Взломаджия пере, готви, простира и си ляга в спалнята на собствениците