Светът реагира остро срещу смъртните присъди в Либия
Светът реагира остро срещу смъртните присъди в Либия / netinfo

Светът реагира остро и еднозначно на новината за смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу осъди произнесените от либийския съд смъртни присъди. В съвместно изявление на Световна медицинска асоциация и Международен съвет на медицинските сестри се казва, че решението на Либийския съд обръща гръб на науката и доказателствата, които посочват ясно, че децата са били заразени много преди здравните работници да пристигнат в болницата.

Една от водещите фигури в проговорите с Триполи – Европейския съюз, в частност в лицето на Франция, както и световни здравни организации веднага реагираха на присъдата, определяйки я като “шокираща” .

Говорител на Барозу заяви, че председателят на Европейската комисия и цялата общност са шокирани от обявените присъди. “Подобно решение на съда не е приемливо. Комисията се надява, че въпросът ще бъде решен от по-висока инстанция”, каза още говорителят на Европейската комисия.

Еврокомисарят по въпросите на правосъдието Франко Фратини призова Триполи отново да преразгледа смъртните присъди, произнесени срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар. Фратини заяви, че присъдите “представляват пречка за сътрудничеството между Либия и ЕС”.

“Шокиран съм от това решение, това е едно голямо разочарование”, коментира Фратини след заседание на Европейския парламент в Брюксел. “Дълбоко се надявам, че либийските власти ще преосмислят решението, което представлява опасен жест и пречка за сътрудничеството с ЕС”, допълни еврокомисарят, припомняйки че от 1 януари България ще бъде член на съюза.

Френският външен министър Филип Дуст-Блази също заяви, че е “шокиран” от осъждането на смърт на българските медицински сестри и палестинския лекар и призова либийското правосъдие да ги помилва.

“Колко още деца ще трябва да умрат в либийските болници, докато правителството игнорира корена на проблема”, се казва в изявление на организациите Световна медицинска асоциация и Международен съвет на медицинските сестри. В съвместно изявление двете организации заявяват, че решението на съда ги е оставило “поразени”.

“Това решение обръща гръб на науката и доказателствата, които посочват ясно, че децата са били заразени много преди здравните работници да пристигнат в болницата”, се казва още в изявлението.

Реакциите в Либия

В телефонен разговор със студиото на катарската телевизия "Ал Джазира" в катарската столица Доха, председателят на Асоциацията на болните от СПИН либийски деца Идрис Лага, който се намира в Лондон, заяви, че потвърждаването на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар по СПИН делото в Либия "ще успокои душите на починалите от смъртоносния вирус деца, чиито брой надвишава 50.

Относно учредения международен фонд "Бенгази", който събира средства за лечение на болните деца в европейски болници, Лага подчерта, че фондът ще продължи да съществува и да помага на болните и техните семейства. В отговор на въпрос от студиото в Доха дали не се допуска дори минимална възможност медиците да са невинни, Идрис Лага категорично заяви, че "това не е възможно".

Председателят на либийската асоциация окачестви всички изследвания на западни учени, в които се представят доказателства за вътреболнична инфекция в педиатричното отделение в болницата в Бенгази, като "фалшифицирани".