Стратегическото търпение на Райън Крокър в Афганистан
Стратегическото търпение на Райън Крокър в Афганистан / снимки: Reuters

Райън Крокър се чува много далеч от Вашингтон, не само защото говори от Кабул по телефонна линия, която прекъсва.

Американският посланик е един от големите главни герои в ерата след 11 септември, служейки повече от половината от последните 10 години в Афганистан, Ирак и Пакистан. Заедно с генерал Дейвид Петреъс, той спаси САЩ от катастрофата в Ирак преди четири години, а сега се опитва да повтори подвига си в Кабул. Крокър използва едни и същи фрази като преди: "Трудно е. Ще продължи да бъде трудно. Но не е безнадеждно".

И още:"Ключът е стратегическото търпение, което е трудно за нас, американците. Имаме нужда от него тук, нуждаехме се от него в Ирак и със сигурност в Пакистан".

Слуша ли някой все още? С наближаването на 11 септември във Вашингтон, републиканците и демократите заговориха за войните срещу Ал Кайда и талибаните като за начинание, което бързо трябва да бъде приключено - а някои ги наричат грандиозно безумие. "Десет години по-късно ние разглеждаме ситуацията и казваме - ето, имаме 100 000 военни в Афганистан. Не става въпрос за изграждане на нация в Афганистан, а за изграждане на нация у дома", заяви Джон Хънтсман на последния президентския дебат на Републиканската партия от миналата седмица, повтаряйки думите на президента Обама през юни, когато обяви по-бързо изтегляне на военните в сравнение с препоръчаното от Петреъс.

"Ядрото ни е разбито. Слаби сме ", допълни Хънтсман, напомняйки на Джордж Макгавърн през 1972 година. "Казах, че трябва да върнем тези военни у дома." Забележителното е, че нито един от седемте републиканци на подиума в президентската библиотека Роналд Рейгън не оспори това заключение.

Стратегическото търпение на Райън Крокър в Афганистан
netinfo

Крокър разбира това. "Знам, че американците са уморени от войната. Аз също съм изморен", изтъкна той. През годините си на служба той оживя след ракетен обстрел, комисии в Конгреса го "въртяха на шиш" по националната телевизия и изтърпя безкрайни, мъчителни преговори със сприхави и непредвидими характери като Нури ал Малики и Хамид Карзай. Той е на 62, опита се да се пенсионира веднъж след Ирак, но бе убеден да се върне отново на служба от Обама и Петреъс след като отношенията на САЩ с Карзай се влошиха до краен предел.

Крокър трябва да накара останалите да разберат две важни неща. Първо: Да искаш войната срещу Ал Кайда да приключи не означава, че тя скоро ще свърши. "Все още има много зли и брутални фигури на Ал Кайда", изтъкна той. "Не смятам, че Ал Кайда е извън играта - поне не за дълго - само защото изгубиха Осама бин Ладен."

Втората трудна истина е, че бъдещето на Ал Кайда е тясно свързано с това на Афганистан и талибаните. "Ал Кайда не е в Афганистан, защото ние сме там", каза Крокър. "Ако решим да се върнем у дома преди Афганистан да е готов за това, тази страна може да се "талибанизира" и да се върне към условията от преди 11 септември. Ще видите една възобновена Ал Кайда, която се връща в бизнеса на световния джихад."

Така "трябва да си свършим добре работата", настоява той. Можем ли? Въпреки преобладаващото настроение във Вашингтон, Крокър смята, че е възможно. Ситуацията, която откри в Кабул това лято, според него е значително по-добра от тази през 2002 година, когато помогна за съставянето на първото правителство след талибаните.

"По-добре е отколкото си мислих.", каза той. "Най-големият проблем в Кабул е трафикът. В провинциите, дори в Кандахар виждате задръствания. Засега в Кабул може да се живее по-добре отколкото в Багдад, който напуснах през 2009 година" . И не само за американците: записването в афганистанските училища се увеличи от 1 на 8 милиона ученици - от нула до 2,5 милиона момичета. Средната продължителност на живота се увеличи с 20 години през последното десетилетие.

Стратегическото търпение на Райън Крокър в Афганистан
netinfo

Талибаните също са изтощени от войната, допълни Крокър. "Афганистанците и нашите войници улавят доста сигнали, че талибанските бойци са изморени от всичко и са готови да свалят оръжие, ако са уверени, че ще могат да бъдат реинтегрирани" в обществото. Посланикът се съмнява, че най-големите фракции на талибаните, чиито лидери са в Пакистан, ще бъдат готови сериозно да преговарят с правителството на Карзай или със САЩ в скоро време.

Бойната сила на врага обаче може да бъде значително намалена. Въпреки случаите на дезертиране, афганистанската армия продължава да се разраства. Остава най-голямото
предизвикателство - изграждането на функциониращи афганистански политически институции докато мандатът на Карзай и военната мисия САЩ-НАТО приключат през 2014 година.

Крокър е там, за да работи върху това, както и върху споразумението за стратегическо партньорство между Афганистан и САЩ, което ще бъде удължено и след 2014 година. Въпреки това, битката е трудна. Но когато този сериозен ветеран на американската дипломация твърди, че нещо може да бъде направено и трябва да бъде, думите му звучат доста по-убедително отколкото Джон Хънтсман или Барак Обама. (БТА)