Румен Миланов: Винаги трябва да бъдем нащрек
Румен Миланов: Винаги трябва да бъдем нащрек / netinfo

Интервю на Кирил Вълчев с генерал Румен Миланов, ръководител на Националната служба за охрана, която отбеляза през седмицата 127 години от създаването си. Тогава княз Александър Батенберг определя Първа конна сотня като специализирана за охрана.

Колко клиенти имате в момента? Те нараснаха през седмицата с решение на правителството.

Ами, как да кажа, не мисля да ги броя, защото. . .

Над 1000 ли?

. . .не може да бъдат броени. Значи, с няколко думи, тези, които са по смисъл на правилника, основно това е президент, председател на Народното събрание, министър-председател. И ще се предприемат мерки за охрана и за сигурност към застрашени лица, които също подлежат на охрана. Така че няма да ги броя точно. Едни ще нарастват, други ще намаляват, такъв е животът.

А в момента колко, колко души пазите, в момента са застрашени?

Хайде да избягаме от тази цифра да я казваме. Дали, петима или 15, това ли е най-важното в момента?

През седмицата правителството включи и заместниците на главния прокурор...

Да.

. . . и столичния кмет в списъка.

Да.

Има ли сигнали за застрашени прокурори, защото преди малко говорихме с главния прокурор в студиото?

Най-напред за кмета на столицата. Той имаше само транспортно осигуряване, но явно дейността му, независимо от това дали е Бойко Борисов или някой друг, дейността му е с достатъчно значим обществен и държавен резонанс, така че при степен на застрашеност е необходимо той да бъде охраняван. И по тази причина стана тази промяна, включително, което се направи, и за заместник главните прокурори, тъй като се счита, че те са, бих казал, едно от остриетата в борбата с престъпността и безспорно те трябва да бъдат гарантирани, за да си изпълняват своите конституционни и законови правомощия.

Продължава ли да бъде застрашен Бойко Борисов?

Ами, сигурно, щом не сме свалили охраната, значи, продължава.

А във връзка със сегашната му дейност ли е или като главен секретар на МВР?

Мисля, че това доста го коментирахме, доста се написа във вестниците.

Пишеше, че е заради предишната му дейност.

Вижте, за предишната му дейност, един път, и не на последно място, което, той прави доста промени в столицата, така че това също може да даде отражение и върху неговата сигурност.

Тоест излиза, че и заради сегашната му дейност.

Не бих казал точно какво излиза, защото знам, че ще искате да произведете новина, но само ви казвам, че все пак тези хора извършват промени в държавата и тяхната, трябва да бъде гарантирана тяхната сигурност.

Петър Стоянов пазите ли го още?

Да, също.

Тоест той продължава да бъде застрашен.

Ами, явно, щом не сме свалили охраната, продължава да е застрашен.

Е той пък от какво е застрашен?

Е, нали знаете, че няма да ви кажа?

В смисъл. . .

. . . знаете, че така лесно няма да проговоря за тези неща, тъй като един път те са класифицирана информация, освен това са също и лични, тъй че, мисля, че няма да, да не влизаме в тези дебати, тъй като знаете какъв ще е изходът.

А да ви питам само, а за Волен Сидеров какво става? Той застрашен ли е, не е ли? Пазите ли го. . .

Волен Сидеров. . .

. . .не го ли пазите?

. . .никой не е подал официално информация, че г-н Сидеров е застрашен.

Тоест и той не е охраняван, а не е отказал. . .

В момента не е охраняван.

. . .да бъде. . .

Имаше една такава ситуация, премина, той се отказа, тъй че нещата са в момента в този си вид.

Добре, да ви питам нещо. . .

. . .трябва да имаме официална информация, официална информация, която, било оперативно или не, но тя трябва да бъде официална, иначе, така, да се предприемат мерки за охрана е доста смело. Нека да не забравяме, че това е ресурс.

Да ви попитам нещо по-принципно, вие сте човек със, така, богат опит в тази сфера. Как да се реши въпросът с охраната на кандидати при избори, които са на висши постове, което пък дразни останалите кандидати, когато например действащият президент е кандидат и пътува със. . .

Чакайте, чакайте, спрете. . .

. . .Националната служба за охрана?

Стойте, стойте, стойте. Дайте да не, така, го коментирахме, да сравняваме, как да кажа, един кандидат и един действащ президент. Или един кандидат за министър-председател с действащ министър-председател. Значи, действащият, действащите длъжностни лица, президент, министър-председател, той изпълнява определени държавни функции и държавата трябва да гарантира неговата сигурност да си упражнява своите функции. А кандидатът е кандидат. От гледна точка на сигурност кандидатът какво е нарушил или ще наруши ли? Ето ги въпросите, които трябва да ги гледаме, а не някаква емоционална страна, ама този е действащ президент, ще го охраняват, ама този е кандидат, няма да го охраняват. Ами, ако кандидатът не стане президент, какво правим?

Е, да, ама. . .

Ами, вижте колко има, така, несериозни неща, които трябва да ги разсъждаваме. Ето защо въпросът, както не само у нас, това е една наложена практика и ние няма да откриваме топлата вода. Действащият си президент, действащият министър-председател се охраняват, докато изпълняват своите функции. Кандидатите при застрашеност също може да бъдат охранявани, различни практики има в света, но те не могат да бъдат еквивалентни и равни на действащите. . .

А нашата практика каква е в момента? Кандидат за президент.

. .

Това е горе-долу, знаете ли, че, извинявайте, че ви прекъсвам, един кандидат за вашия пост, нали, ама вие сте в момента на микрофона. Аз също съм кандидат за микрофон, ама съм кандидат.

О, ще ви поканим, на 21 януари ще водите предаване по "Дарик" радио. . .

Не. . .

Каня ви официално. Добре, а как е решено в България? Кандидат за президент, ако бъде...

. . .при застрашеност. . .

. . .застрашен, ще го пазите ли?

. . .и при, и при поискване му се осигурява охрана.

Тоест ние сме приели тази практика.

Моля?

Че и кандидати могат да бъдат. . .

Да, да.

. . .пазени при поискване.

Да, да, да, така е.

Така. . .

Но пак казвам, при определени условия.

Така всъщност отговорихте на въпроса не само за Георги Първанов, а и за Неделчо Беронов. . .

Не за Георги Първанов. . .

. . .когото също. . .

. . .и за... извинявайте, не искам да интерпретирам имена, и за който и да е, който изпълнява тези длъжности. Ние говорим за длъжности, не говорим нито за Неделчо Беронов, нито за Георги Първанов. Ние говорим за длъжност и функции.

Колко души работят в Националната служба за охрана?

Да спестя тая цифра, че е класифицирана информация.

О, вие много тайни имате.

Е, не, така е, г-н Вълчев, сега, какво да правим? Служба за сигурност, какво да направя? Това е.

През тая седмица. . .

Ако почнем всичко да бием барабана какво става. . . Но ако от гледна точка на обществена, така, обществена информираност, има достатъчно органи, които са запознати и които могат да контролират тези цифрички, как се прилагат, как се работи, как се изхарчва ресурсът, достатъчно има органи, тази Сметна палата и други, които си упражняват своите правомощия, тъй че няма скрито и покрито, но не може да бием барабан за някои неща, които представляват класифицирана информация. Закон, какво да правя?

Използвам връзката с вас и повода от седмицата - годишнината от 11 септември, за да ви попитам за вашето становище, трябва ли България да повиши мерките за сигурност, например по летищата, както е в Съединените щати или големи западноевропейски летища, където много по-строг контрол. . .

Така, на първата ви част на въпроса - да, на втората - трябва да бъде балансиран, защото той се състои от две части - да се повиши - да, но както в Съединените щати, трябва вече по-балансирано, тъй като да се оценява степента на застрашеност. Все пак ние мисля, че нямаме точно тази степен на застрашеност, бих казал, като държава.

А повишаването вие в каква посока го виждате?

Ами... повишаването, недейте да мислите, че по летищата е само контролът, който се оказва, физически контрол. Той е информационен, много аспекти са. Трябва да прочета една лекция, за да ви кажа в какви посоки са. Но трябва да се повиши като цяло. Защото, виждате, асиметричните атаки се оказват много жестоки. Скоро имаше един термос, беше се взривила бомба скоро и бяха загинали десет човека. Помислете какъв ресурс се вкарва. А ей тъй едно взривче в един термос и какви поражения налага, т.е. асиметричното противодействие изисква и асиметричен подход.

А хората, които вие пазите, водещите български държавници и политици, подложени ли са на заплахи, свързани с международните позиции, които заема България, или по-скоро се движим в кръга на възможни вътрешни заплахи?

Значи, засега са възможни вътрешни заплахи, ние не попадаме в някакви сложни международни схеми. Но, но животът показва и аз няма да казвам черните примери, че по някой път няма нищо и се оказва с фатален край. Тъй че винаги трябва да бъдем нащрек.

Добре. Още веднъж честита годишнина!