Реакциите на световните лидери за Либия
Реакциите на световните лидери за Либия / снимка: BGNES
Еврокомисарят Бенита Фереро-Валднер изрази "дълбоко съжаление" от решението на Върховния съд на Либия, с което потвърди смъртните присъди срещу българските медицински сестри и палестинския лекар.

Твърдо вярвам, че по отношение на медицинските работници ще бъде проявена милост. Това би трябвало да стане в същия дух на взаимно уважение и състрадание, които характеризираха европейския отговор на страданията на децата в Бенгази и техните семейства, заяви още Бенита Фереро-Валднер, която отговаря в Европейската комисия за външните отношения и европейската политика на добросъседство.

Българският еврокомисар Меглена Кунева изрази "дълбоко съжаление" и съчувствие към сестрите и техните семейства. Кунева подчерта, че Европейката комисия работи много отблизо по случая и прави всичко възможно сестрите да се завърнат по домовете си. Непрекъснатите усилия на Европейската комисия в тази насока продължават, а аз поддържам постоянен контакт с комисарката Бенита Фереро-Валднер, отбеляза Меглена Кунева.

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг също заяви, че е дълбоко потресен от решението на либийския Върховен касационен съд да потвърди смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар. Отново потвърждаваме фундаменталното си противопоставяне на смъртната присъда, която е в разрез с човешкото достойнство и изразяваме солидарността си с жертвите на епидемията от СПИН в болницата в Бенгази, посочва в изявлението си председателят на Европейския парламент, в което призова либийските власти да освободят петте българки и палестинския доктор.

Португалският премиер Жозе Сократиш узна с тъга новината за потвърдената смъртна присъда на медиците, но се надява на щастлив изход, предаде Франс прес. "Португалия отдавна следи този случай, ние водим дискусии с либийските власти и осъзнаваме неговото значение", заявил пред Европарламента в Страсбург португалският премиер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Бившият докладчик за България в Европейския парламент Джефри ван Орден нарече печална новината за решението на Либийския върховен съд. "Ужасен съм, но не и изненадан от решението на Върховния съд. Сега трябва да се надяваме, че медиците ще бъдат помилвани от президента Кадафи и че тази трагична история бързо ще стигне до положителен край", посочва в изявление Ван Орден.

Председателят на Европейскат комисия Жозе Мануел Дурао Барозу изрази солидарност с петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия. Председателят на Еврокомисията определи новината за потвърждаването на смъртните присъди на медиците в Либия като тревожна. "Надявам се, че скоро ще се намери решение на този случай. Искам да уверя медиците и техните семейства, че Европейската комисия ще направи всичко по силите си, за да бъде реализирано правото на живот и на свобода на тези хора."

Моята първа реакция е абсолютно отрицателна, заяви Франко Фратини, който отговаря за правосъдието, свободата и сигурността. Той разкри, че точно преди обявяването на присъдата от либийския Върховен касационен съд в кабинета си в Европейската комисия е имал среща с либийския министър по въпросите на миграцията. "Сега положението става по-трудно. Много бих иска да кажа: Да, аз виждам един краен положителен изход, българските медицински сестри и палестинският лекар ще бъдат освободени от затвора. Но в този момент не виждам положителен изход. Днешното решение може и да бъде преодоляно от по-висше политическо решение. Не знам дали така ще стане. Но, честно казано, не очаквах днешното решение на Върховия съд", изтъкна Франко Фратини.

Председателят на европейските социалисти Мартин Шулц призова либийските власти да отменят решението на Върховния съд и да помилват шестимата. "Обръщам се към министър-председателя на Португалия в качеството му на председател на Съвета на министрите не ЕС да потърси спешно гаранции за това, че смъртните присъди няма да бъдат изпълнени и медиците ще могат да се завърнат у дома си."

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ Рене ван дер Линден заяви, че е възмутен от решението на либийския Върховен касационен съд да потвърди смъртните присъди срещу българските медицински сестри и палестинския лекар. "Силно осъждам този очевиден отказ на правосъдие, произтичащ от несправедливи съдебни процедури, съпроводени с употребата на мъчения и заплахите за екзекуция с цел да се изтръгнат "самопризнания".