Няма негативна кампания срещу България в ЕС
Няма негативна кампания срещу България в ЕС / netinfo

Г-н Расмусен, според Вас има ли налице негативна кампания срещу българското членство в ЕС, особено в западните медии?

Не, не като цяло

Споделяте ли изцяло забележките на ЕК, че България се справя по-зле от Румъния с престъпността и корупцията?

Не, не мисля така, но позволете ми първо да отговоря на първия Ви въпрос малко по – подробно, защото когато казах не като цяло имах предвид, че има някои негативни нагласи, специално сред консервативните партии и между тези, които аз наричам, че стоят в дясното крило в Европейския парламент. Можем да видим, че партията на европейските социалисти, на която съм председател няма никакви негативни нагласи спрямо България. Изключително позитивно настроени сме към страната ви и желаем тя да стане член на Европейския съюз на първи януари 2007- ма година.

А по какъв начин ПЕС ще бъде наистина ефективен лобист на България на финалната права, която остава до есента?

Можем да създадем много тясно взаимодействие с правителствата, защото поддържам контакти с всички партии в нашето семейство. Знаете в момента в Европа има мнозинство на управляващите социалистически партии и коалиции. След като спечелихме в Унгария и в Италия мнозинството ни се затвърди. Поддържам връзка с всички правителства и мисля, че с това мога да бъда полезен на страната ви. На второ място в групата на социалистите в Европейския парламент работим упорито, за да убедим комисията, че последния доклад за страната ви трябва да бъде позитивен без да съдържа повече условия. Ето именно чрез тези си усилия се надяваме да повлияем за по – доброто развитие на България.

Говорите много, включително и тук на форума стана дума, че „Стара Европа” е уморена от разширяването. Тук в София казахте ясно, че този процес не бива да спира с България и Румъния и после с Хърватия и Македония. Вярвате ли обаче, че Западните Балкани имат някакъв шанс да станат членове на ЕС?

Д а, вярвам в това. На първо място по време на форума решихме, че от 2007- ма до 2013- та година в икономическата перспектива на Европейския съюз са отделени средства за предприсъединителни фондове, които ще отидат за Балканите и да помогнат на тези страни да се подготвят за присъединяване към Европейския съюз. На второ място вече беше решено, и потвърдено от министрите на външните работи, става въпрос за така нареченият солунски решаващ процес, където се казва, че вратата на Европейския съюз е отворена за западните Балкани. Последно бих искал да спомена, че има още какво да се направи за ниския икономически растеж в Европа. Има и прекалено висока безработица. Ние имаме стратегия да съживим икономиката в Европа , и когато това се случи ще видите много по- голям оптимизъм по отношение на разширяването.

И понеже страните на Балканите са като скачени съдове, ако на едно място пламне конфликт, той отеква до всяко кътче на полуострова – в този смисъл Косово има ли шанс да се превърне в сигурно място на Балканите? Каква трябва да бъде съдбата на тази сръбска територия? Каква е визията на ПЕС за статута на Косово?

Марти Ахтисаари работи, както всички знаем работи упорито, за да намери решение на косовския въпрос. Мисля си, че колкото повече говорим преди той да е намерил решение на този проблем, то толкова повече затрудняваме работата му. Но това, което мога да кажа е, че за мен е изключително важно, че Сърбия и Косово разбират, че разрешаването на конфликта трябва да го намерят с помощта на Европейския съюз. В противен случай нищо няма да се случи.

Ако Европа даде напълно независим статут на Косово, какъвто искат косовските албанци, няма ли тя да отблъсне от европейското си семейство окончателно Сърбия?

Няма да се опитвам да отгатвам, защото ние трябва да уважаваме този процес. Вече сме на финалната права и много важно това, че всички участваме дисциплинирано и си сътрудничим в търсене на правилното решение.

Кога очаквате да приключат преговорите за статута на Косово?

В плана ни влиза намиране на решение още тази година и според Марти Ахтисаари. Всички мнения и предложения трябва да са сложени на масата преди края на годината, които да бъдат представени и в централата на Обединените нации в Ню Йорк. Сърбия и Косово се нуждаят от решение и се надявам това да се случи преди края на тази година.

Дали София ще бъде мястото на този център за обучение на млади политически лидери и ако е София защо избрахте точно българската столица?

Това е добър въпрос. Все още не е решено категорично в момента пет партийни лидери искат този център да бъде в техните столици, така че трябва да дискутираме този въпрос по нашироко преди да мога да отговоря на въпроса ви. Центърът ще бъде тук балканския регион, и надявам се, когато се върна в страната за конгреса през декември да мога да Ви дам ясен отговор.